Objavljeno: 8.10.2015 14:00

Google pospešuje mobilni splet

Google je predstavil tehnični predpregled sistema Accelerated Mobile Pages (AMP), ki bo programerjem spletnih strani omogočil pospešiti mobilne spletne strani. Bistvo AMP HTML je po besedah Googla vgrajena podporo za pametno predpomnenje strani (na straneh velikih, kot je nor. Google).

Googlov uspeh (oz. njegova denarnica) še vedno v veliki meri temelji na njegovem dominantnem položaju iskalnika po spletnih straneh, vendar se stvari spreminjajo. Uporabniki splet v vedno večji meri uporabljajo na mobilnih telefonih (mimogrede, delež mobilcev na monitor.si znaša 16%, dodatnih 8% pa zavzemajo tablice), kjer pa je splet v primerjavi z namiznimi različicami še vedno neroden. Že dolgo sicer uporabljamo t.i. "responsive" spletne strani, ki vsebino prilagodijo glede na velikost zaslona, vendar ostaja dejstvo, da se vedno prepolne strani na mobilnih telefonih še vedno nalagajo počasi in prepočasi. (Tudi) zato se dogaja beg uporabnikov v zaprte sisteme (Facebook, Apple News, Flipboard…), ki so na voljo kot mobilna aplikacija in zato delujejo hitro in primerljivo kot v spletu. Slednje Google seveda skrbi, saj v zaprtih sistemih njegova beseda ne velja prav veliko. Od tu pa do dela na pospešitvi izkušnje mobilnega spleta, pa je le korak.

AMP je na voljo kot koda v repozitoriju Github, od kjer jo lahko podjetja prevzamejo, ali pa razvijajo naprej. Pri projektu je Google sodelovalo z velikimi založniki, kot so Guardian, Vox, Hearst, Twitter, New York Times, La Stampa, BBC, itd.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji