Objavljeno: 30.9.2015 06:00

Googlov kvantni računalnik dobiva nadgradnjo

Podjetje D-Wave, ki ga poznamo kot pionirja na področju komercialnih kvantnih računalnikov, je sporočilo, da so z Googlom sklenili sedemletno pogodbo o vzdrževanju in nadgrajevanju kvantnega računalnika, ki ga imata NASA in Google. Prva nadgradnja bo podvojila število kubitov s 512 na dobrih tisoč.

Omenjeni kvantni računalnik je eden izmed slavnejših primerkov, ker ima zelo znana skrbnika – to mesto si delita Google in NASA, lociran pa je v Nasinem Raziskovalnem centru Ames nedaleč od Googlovega sedeža. Postavil ga je D-Wave, ki je leta 2007 osupnil svetovno srenjo s prvim, resda zgolj 16-kubitnim, kvantnim računalnikom. Razvoj je šel naprej in model, ki ga imata Google in NASA, ima že 512 kubitov.

O kvantnih računalnikih smo predlani obširno pisali, zato ponovimo le, da uporabljajo drugačne (kvantne) algoritme kakor običajni računalniki, zato lahko določene probleme rešujejo eksponentno hitreje – taka primera sta razvrščanje ali faktorizacija. Ključ se skriva v kubitih, ki morajo med računanjem ostajati v superpoziciji, kar omogoča izračun na vseh možnih kombinacijah istočasno. Na koncu pa se superpozicija sesede v eno rešitev, ki jo preberemo.

Več kubitov načeloma pomeni možnost obvladovanja večjih problemov, a predstavlja izvedbene težave. Težko je namreč zagotoviti, da ostane večje število kubitov sklopljenih in izoliranih od zunanjega sveta dovolj časa, da se algoritem konča. Izolacija je vedno kompromis, saj mora biti dovolj dobra, hkrati pa ne absolutna, saj moramo na koncu podatke nekako prebrati. Ključ je nizka temperatura, zato ni presenetljivo, da računalnik večino od 15 kW energije porabi za hlajenje superprevodnih vezij, ki predstavljajo vsako en kubit.

O konkretnem računalniku D-Wave je bilo prelitega že ogromno črnila, ker si znanstveniki še vedno niso enotni, ali je dejansko kaj hitrejši od klasičnih računalnikov. Trenutno jih večina sicer meni, da vendarle izkazuje nekakšno neklasično obnašanje. Imejmo pa v mislih, da gre za zelo specializiran kos strojne opreme – pri igranju iger ali reševanju diferencialnih enačb nam ne bo prav nič pomagal.

Pogodba je izjemno pomembna tudi zato, ker si je D-Wave s tem zagotovil dolgoročen vir financiranja. V znanosti je vse, kar je več kot tri leta, že super dolgoročno, tu pa je Google obljubil, da bo sedem let financiral nenehno nadgrajevanje kvantnega računalnika. V zameno pa bodo seveda ves čas na tekočem z razvojem. Ne pozabimo, da Google razvija tudi lasten kvantni računalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji