Objavljeno: 26.9.2015 01:00

Google vnovič pod proti-monopolno preiskavo

Ameriška trgovinska komisija FTC je vnovič odprla preiskavo proti družbi Google, v kateri bodo preverjali ali velikan počne nedovoljene monopolne poteze v zvezi z operacijskim sistemom Android. Specifično preverjajo, ali z vključevanjem svojih programov in storitev v operacijski sistem s tem na nedovoljeni način izločajo ali omejujejo možnosti drugih ponudnikov na tem področju.

Preiskava je šele v začetkih zato nobena vpletena stran ne daje komentarjev. Google se je moral soočiti s podobno preiskavo že pred dvema letoma, tedaj pa je šlo za sum nedovoljenega početja na področju povezovanja storitev s spletnim iskalnikom. FTC tedaj ni vložila predloga obtožnice in je bila zato tarča številnih kritik in sumov, da tedaj niso pokazali prave pripravljenosti za preiskavo Googlove poslovne prakse. Kasneje so na dan prišli tudi dokazi, da je Google močno lobiral pri svojih poslovnih partnerjih, da FTC nebi nadaljeval s preiskavo.

Google ima v ZDA 59-odsotni tržni delež na področju operacijskih sistemov za pametne telefone, ob tem pa osnovnemu operacijskemu sistemu prilagajo številne druge storitve, kot so iskalnik in digitalni zemljevidi Maps. Po ameriški zakonodaji takšna koncentracija deleža na trgu omejuje početje ponudnika glede povezovanja z dodatnimi storitvami. FTC je v zadnjem času napovedoval, da bodo pod drobnogled vzeli prakse velikih ponudnikov storitev in naprav, kot so Apple, Google in Amazon. To je torej le prvi korak.

Spomnimo tudi, da se Google v EU sooča s podobno, a nepovezano preiskavo za morebitno monopolna ravnanje. Preverjajo predvsem povezovanje storitev YouTube, Maps in brskalnika Chrome, rezultati pa še niso znani. Predstavniki EU so prav tako zavrnili komentarje v zvezi z novo preiskavo v ZDA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji