Objavljeno: 27.9.2015 05:00

Kako je GCHQ zgradila profil vseh uporabnikov interneta

Ameriška agencija NSA ni edina, ki si prizadeva nadzorovati čim več interneta in prestrezati ves promet, ki jim pride pod roke. Britanska GCHQ si je v letih 2007-2008 zamislila ambiciozen program Karma Police, s katerim želijo ustvariti profil vsakega uporabnika interneta. Po lastnih navedbah jim to dobro uspeva. Gre za podatke iz še enega v vrsti dokumentov, ki jih je Edward Snowden v aferi Prism predlani odnesel iz NSA in jih sedaj britanski in ameriški mediji pregledujejo in sproti objavljajo.

Program Karma Police je začel delovati leta 2009 in je bil sprva namenjen nadzoru nad internetnimi radijskimi postajami, ki bi lahko poleg islamističnih verskih vsebin objavljale pozive ali napotke za teroristična dejanja. Poleg vsebine oddajanja so spremljali tudi poslušalce postaj, in sicer so zgradili temeljit profil vsakega izmed njih, saj so vanj povezali njegove račune na Facebooku, YouTube, Googlu in ostalih straneh, ki izvajajo enolično identifikacijo in personalizacijo.

Britanska GCHQ ima pri prisluškovanju precejšnjo srečo, saj je do Velike Britanije položenih veliko podmorskih internetnih kablov, ki povezujejo obe strani Atlantika. Skozi njeno ozemlje naj bi se pretakalo okrog 25 odstotkov vsega internetnega prometa na svetu, ki ga GCHQ prestreza, metapodatke (prometne podatke) pa shranjuje v svojo bazo z imenom Black Hole.

Zaradi zakonodaje lahko GCHQ prometne podatke shranjuje tudi o britanskih državljanih, medtem ko vohunjenje za tujci ni nikakor omejeno. Poleg Karma Police je zelo uporaben program še Mutant Broth, ki z analizo piškotkov ugotavlja identiteto posameznih uporabnikov IP-naslovov. Piškotke nam na disk shranjujejo domala vse strani, zato so zelo priročni za sledenje uporabniku med gibanjem po spletu. Posebej veliko se lahko naučimo iz piškotkov na straneh, kjer že s samo uporabo povemo precej o svojih prepričanjih, navadah in željah – recimo BBC, Google in konec koncev tudi YouPorn.

GCHQ uporablja še številne druge programe, ki so odigrali ključno vlogo pri vdoru v belgijski telekom Belgacom, ki z internetom povezuje evropske inštitucije v Bruslju, ter pri vdoru v največjega svetovnega proizvajalca SIM-kartic Gemalto. Memory Hole analizira iskanja po iskalnikih, Marbled Gecko oglede na Google Earth in Google Maps, Social Anthropod prometne podatke komunikacije prek elektonske pošte, VoIP, hipnega sporočanja, Facebooka, Infinite Monkeys pa prek forumov in oglasnih desk.

Edward Snowden je že leta dejal 2013 dejal, da je britanski nadzor interneta še hujši od ameriškega. Če k temu prištejemo še daleč največje število nadzornih kamer na prebivalca v EU, ugotovimo, da se Velika Britanija počasi spreminja v orwellovsko Oceanijo.

The Intercept.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji