Objavljeno: 22.9.2015 01:00

3D tisk za regeneracijo poškodovanega živčevja

Skupini raziskovalcev iz različnih ameriških univerz je uspel podvig na področju 3D tiska, ki daje upanje bolnikom s poškodbami živčnega sistema. Znano je, da se poškodovano živčno tkivo zelo težko celi, zato pogosto povzroča trajno invalidnost, celo paralizo. Raziskovalci so s pomočjo tehnike 3D tiska uspeli razviti posebna vodila, s katerimi se poškodovano tkivo celi bistveno hitreje, kot brez pomoči. Laboratorijski poizkusi so pokazali, da so testne miši z novimi mikroskopskimi protezami uspešno shodile že 10 do 12 tednov po opravljeni operaciji.

Raziskovalci so se problema lotili z skeniranjem oblike prizadetega živca, s pomočjo katere so nato ustvarili 3D model. Tega so nato natisnili s posebnim 3D tiskalnikom in uporabo silikonskih polimer za primarni nosilec, ki so ga nato obogatili s kemikalijami, ki stimulirajo rast živčnega tkiva. Avtorji so še posebej ponosni na to, da so s tovrstno tehniko uspeli ustvariti kompleksne oblike živčnega tkiva, kar je poseben izziv. Doslej so določen napredek naredili le z ravnimi živčnimi vlakni, ki pa predstavljajo le del celotnega živčnega sistema.

Dosežek je seveda še daleč od rabe za zdravljenje poškodovancev, toda avtorji upajo, da bi nadaljnji klinični preizkusi potrdili ustreznost izbrane metode in s tem dali upanje bolnikom.

t1TiyPDRJ60

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji