Objavljeno: 21.9.2015 05:00

Steam za Linux z več kot 1500 naslovi

Če bi pred desetimi leti dejali, da bomo Linux postal čisto resna igralna platforma, bi sogovornik le odmahnil z roko. Za strežnike je s stabilnostjo in modularnostjo kot naročen, za igranje iger z razvpito slabo podporo za različno strojno opremo – z drugimi besedami zanič gonilniki – pa daleč od primernega. Danes ima Steam na voljo že več kot 1500 različnih naslovov za Linux.

Linux se v zadnjih letih uveljavlja kot operacijski sistem, ki mu igre niso tuje. Ko je pred dvema letoma Steam uradno prispel na Linux (beta verzijo je Valve izdal že leta 2012), je Linuxova skupnost začutila, da utegne biti to eden izmed prelomnih trenutkov. Resnično prelomnico bržčas predstavlja izid SteamOS-a, ki temelji na Linuxu in ga Valve poizkuša ustoličiti kot operacijski sistem za iger na svojih Steam Machine. Prve bodo naprodaj od sredine oktobra.

Glavna omejitev pri Linuxu je pomanjkljiva podpora za grafične kartice, saj se Nvidia in AMD obnašata zelo pišmevuhovsko. Gonilnike izdajajo le kot zaprtokodne prevedene izvršilne datoteke (binaries), odprtokodne alternative pa so po navadi zelo slabe, ker morajo pisci z vzvratnim inženiringom sami ugotoviti številne trike. Nvidia je sicer od leta 2012 članica Fundacije Linux, prav tako je član tudi AMD, zato podpora za Linux v celoti ne bo izostala.

Kakorkoli, na Steamu so našteli 1500 iger za Linux. Še vedno je to malo – Windows jih ima več kot 6000, Mac OS X pa več kot 2000, a precej več kot pred leti. Od teh jih je sicer velika večina neodvisnih indie iger, a vseeno med njimi najdemo tudi velike hite, kot je Counter-Strike: Global Offensive. Razveseljuje zlasti trend, saj se število naslovov hitro povečuje – letos poleti je Steam za Linux vsak mesec dobil 100 novih naslovov, prvikrat pa se je zgodilo, da je kakšna (resda majhna, neodvisna) igra izšla le za Linux.

V prihodnosti torej ni nujno, da bomo igre igrali le na Windows in konzolah PS/Xbox. Mogoče svoje mesto pod soncem najde tudi Linux.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji