Objavljeno: 15.9.2015 05:00

Nekdanji šef Mt.Goxa obtožen poneverbe

Japonske oblasti so izvršnega direktorja propadle bitcoinske borze Mt.Gox Marka Karpelesa, ki so ga aretirali avgusta, uradno obtožile poneverbe. Bremenijo ga poneverbe več kot 650.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni dobrih 130 milijonov evrov.

Karpelesa so aretirali avgusta, ki jo preiskava propade Mt.Goxa odkrila več nepravilnosti in nepojasnjenih transakcij. Borza, kjer se je nekdaj opravilo več kot 80 odstotkov vseh transakcij z bitcoinom, je dokončno propadla februarja 2014, ko so ustavili izplačila. Tedaj je za krajši čas prenehalo obratovati več borz, ker je bila v implementaciji bitcoina odkrita napaka (transaction malleability), ki je teoretično omogočila večkratno zapravljanje istih bitcoinov (double spending). Ko so napako odpravili, se Mt.Gox ni vrnil med žive.

Hitro se je pokazalo, da je Mt.Gox insolventen in da nima dovolj sredstev za poplačilo komitentov. Zmanjkalo je 850.000 bitcoinov, kasneje pa jih je Karpeles domnevno 200.000 našel. A preiskava je kmalu vrgla senco dvoma na Karpelesove navedbe, saj je bilo poslovanje Mt.Goxa milo rečeno sumljivo.

Avgusta letos so ga aretirali zaradi suma poneverbe. Preiskovalci so v sodelovanju z raziskovalci pokazali, da odkrita napaka v bitcoinu ni mogla biti kriva za izginule bitcoine, kar je trdil Karpeles. Precej verjetnejša je teorija, da je Karpeles denar pobasal kar sam. Karpeles obtožbe zanika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji