Objavljeno: 9.9.2015 01:00

Bralnik prstnih odtisov, ki ne rabi dotika

Ameriški inštitut za standarde in tehnologijo NIST razvija skupaj z nekaj partnerskimi podjetji novo tehnologijo, ki bo omogočila branje prstnih odtisov brez fizičnega dotika na poseben bralnik, kakršne najdemo na sodobnih pametnih telefonih in prenosnikih. Nov način prebiranje dotikov naj bi bil precej bolj higienski, obenem pa naj bi omogočal tudi natančnejše in hitrejše branje, saj je manj možnosti napačnega postavljanja prstov.

NIST pri preizkušanju nove tehnologije tesno sodeluje z laboratoriji ameriške agencije FBI, kjer pa so naleteli tudi že na razmeroma veliko oviro. Prstni odtisi prebrani brez dotika imajo namreč precej drugačen videz, kot današnji zajeti z dotikom. Slednji so tipično popačeni zaradi pritiska, ki ga vrši uporabnik na bralnik. Kadar tega stika ni, so odtisi videti drugače, v bolj naravnem položaju.

Glavna ovira je, da doslej zajete slike prstnih odtisov, hranjene v obsežnih podatkovnih bazah, denimo ob vsakem prehodu na ameriška tla (letališča), niso združljive z brezžično branimi, kar ni pogodu FBI in drugim varnostnim agencijam. Zato pa precej bolj zanimiva za potrošniške in druge komercialne načine rabe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 9.9.2015 | 08:50

Ta zgodba ima lahko tudi drugačen naslov: FBI vam želi odvzeti prstne odtise, ne da bi vi za to vedeli. Ampak jih (zaenkrat še) ne morejo. :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji