Objavljeno: 7.9.2015 01:00

Zrcalno-refleksni fotoaparat z 250 milijoni pik?

Če se vam zdi, da imajo moderni pametni telefoni in fotoaparati zelo veliko, morda celo preveliko ločljivost fotografskih tipal, boste ob novici iz Canona ostali brez besed. Japonski proizvajalec je razvil tipalo tipa APS-H, ki premore neverjetnih 250 milijonov pik. Canon navaja, da lahko s tovrstno ločljivostjo denimo brez težav preberemo napis na letalu, ki ga slikamo z razdalje 18 km. Še drugače povedano, ločljivost je 125-krat večja od sodobnih televizorjev HD in 30-krat višja od televizorjev z ločljivostjo 4K.

Za nameček je tipalo izredno hitro, saj zna procesirati 1,25 milijarde pik na sekundo, kar pomeni, da lahko zajamemo kar pet tovrstnih slik na sekundo. Canon sicer ne navaja, kam lahko shranimo tako zajete fotografije in kako hiter bi moral biti pomnilnik, da bi to lahko dosegli.

Novo tipalo dosega ločljivost 19.580 x 12.600 pik, kar znese skupno 246,7 milijonov pik, to pa so pri Canonu priložnostno kar »zaokrožili« navzgor. Proizvajalec navaja, da tipalo ne nameravajo vgrajevati v digitalne fotoaparate, temveč ga namenjajo trgu specializiranih izdelkov za video nadzor in preprečevanje kriminala (ali je kdo omenil vohunjenje?).

Kljub temu je zanimiv podatek, da je tipalo veliko le 29,2 x 20,2 mm, kar je le malenkost večje od današnjih tipal APS-C uporabljenih v fotoaparatih DSLR. Canon je letos že predstavil fotoaparate s tipali, ki dosegajo 50 milijonov pik (modeli 5Ds in 5Ds R), tako da morda nekega dne novega rekorderja vendarle najdemo tudi v fotografski izvedbi. Drugo vprašanje je, ali to res potrebujemo…

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji