Objavljeno: 1.9.2015 18:00

Britanska policija aretirala naročnike DDoS-napadov

Ko slišimo o hekerskih napadih, najprej pomislimo na izurjene in izjemno sposobne posameznike, ki so z natančno analizo sistema odkrili ranljivost in jo sedaj izrabljajo. A resnica je precej dolgočasnejša. Poleg majhne skupine sposobnih hekerjev obstaja bistveno večja skupina tistih, ki uporabljajo pripravljena orodja izpod prstov prvih – včasih smo jim rekli script kiddies. In tudi za to početje se gre v zapor.

V Veliki Britaniji so aretirali šest najstnikov, starih med 15 in 18 leti, ki so uporabljali orodje Lizard Stresser za napade na spletne strani. Gre za program, ki so ga pripravili člani hekerske skupine Lizard Squad in ki izkorišča ranljive domače usmerjevalnike za koordinirane DDoS-napade na spletne strani in strežnike. Aretirani mladci so napadli časnik, šolo, izdelovalce iger in spletne trgovine, ki so bile zaradi tega krajši čas nedosegljive. Neuradno so bili med tarčami tudi Xbox Live, Sony PSN in Amazon.

Lizard Stresser je precej prahu dvignil januarja letos, ko so neznani napadalci uspešno napadli sámo stran LizardStresser.su, kjer so lahko zainteresirani kupci naročili dostop do orodja za napade na spletne strani. Na internet je kmalu pricurljal seznam vseh registriranih uporabnikov storitev. Policija je darilo sprejela z odprtimi rokami in začela preiskovati osebe na seznamu. Od januarja do avgusta se je zvrstilo že več aretacij, večinoma sicer uporabnikov, a med njimi je bilo tudi nekaj članov Lizard Squada. V tokratni aretaciji gre sicer le za uporabnike. Policija je tudi v kontaktu z več ljudmi, ki sicer niso naročili napadov, so bili pa registrirani uporabniki Lizard Stresserja.

Stran Lizard Stresser je trenutno dosegljiva, a ne omogoča izvedbe napadov. So pa včeraj člani Lizard Squada na novice o aretaciji strank odgovorili s krajšim DDoS-napadom na strani britanskega NCA (National Crime Agency).

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji