Objavljeno: 14.8.2015 09:00

175 milijonov strani še na Windows Server 2003

Čeprav se je uradna podpora sedaj že 12 staremu sistemu Windows Server 2003 iztekla pred enim mesecem, je še vedno v množični uporabi. Sodeč po podatkih analitičnega podjetja Netcraft naj bi bilo v spletu še vedno okoli 175 milijonov strani, ki tečejo na omenjenem sistemu. Velik del teh naj bi tudi uporabljalo Microsoftov zastarel Internet Information Services 6.0. Med stranmi, ki tečejo na Microsoftovih sistemih, naj bi Windows Server 2003 predstavljal okoli dvajset odstotkov.

Med večjimi oziroma bolj znanimi, je kitajska spletna tržnica Alibaba, najde se pa tudi veliko bančnih in drugih strani. Trenutno aktualen strežniški sistem od Microsofta je Windows Server 2012, v prihodnjem letu pričakujemo Windows Server 2016. Takrat bo prišla tudi že enajsta različica spletnega strežnika IIS.

Najbolj popularen spletni strežnik je še vedno Apache, na njem teče približno polovica vseh svetovnih strani. Sledi Nginx s 14 odstotnim tržnim deležem, nato Microsoft z dobrimi desetimi odstotki, osem odstotkov pa predstavlja Google z lastnim strežniškim paketom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji