Objavljeno: 11.8.2015 14:00

HTC je ničvreden

Podjetje HTC ima zadnjih par let vse več težav, sedaj pa smo prišli še do novega absurda – borzniki pravijo, da podjetje ni vredno popolnoma nič, vsaj na papirju. Še več – če bi si ga želeli v tem trenutku kupiti, bi pravzaprav od njega dobili denar. Gre za to, da so vse delnice podjetja skupaj vredne manj, kot ima podjetje na zalogi denarja. Povedano drugače - vrednost podjetja je negativna, čeprav ima na zalogi okoli 1,5 milijarde dolarjev.

Podjetje je, milo rečeno, v zadnjih vzdihljajih. So sicer ravno v reorganizaciji, ki je namenjena ravno zniževanju stroškov, a po najbolj optimističnih napovedih bi lahko do profita prišli šele leta 2017. A prodajne številke vseeno padajo, z njimi pa tudi zaslužek. Podobne težave imajo sicer tudi drugi proizvajalci telefonov, denimo Samsung in Sony. V zgornjem cenovnem rangu močno prevladuje Applov iPhone, v spodnjem pa vse močneje dominirajo kitajski proizvajalci (Huawei, Xiaomi, Lenovo, itd).

Glavna težava vseh večjih proizvajalcev telefonov je podobna kot pri osebnih računalnikih – zaradi cenovnih vojn so marže katastrofalno nizke. Edini, ki dejansko kaj zasluži, je Apple. Slednji naj bi po nekaterih podatkih pobral kar 92% vseh zaslužkov! Sledi Samsung z okoli 15%. Seveda je to skupaj več kot 100%, a so za razliko odgovorne izgube drugih podjetji (teh je skupaj čez tisoč). Med večjimi ima HTC že leta izgube, tudi Sony je pred kratkim objavili negativne poslovne rezultate. Pri LGju so pred kratkim objavili, da z vsakim prodanim telefonom zaslužijo 1,2 ameriškega centa.

Dodatek: pri HTCju so objavili, da nameravajo odpustiti okoli 15% delavcev, s čimer želijo oklestiti stroške.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji