Objavljeno: 11.8.2015 08:00

Google poslej Alphabet, oz. abc.xyz

Google sporoča, da bo odslej znan pod imenom Alphabet. Do konca leta bo zaživelo novo krovno podjetje Alphabet, ki bo imelo pod seboj vse Googlove dejavnosti. Čeprav se sliši kot novinarska raca, je vest v pismu potrdil Googlov izvršni direktor Larry Page, uradni dokument pa so dobili tudi v ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC).

S pravno akrobacijo bodo najprej ustanovili podjetje Alphabet Merger, ki bo v Googlovi lasti. Kasneje bo to podjetje ustanovilo še svojo podružnico Merger Sub, ki se bo spojila z Googlom. Tako bo Google postal podjetje v stoodstotni lasti podjetja Alphabet. Vsi lastniki Googlovih delnic bodo dobili delnice Alphabeta v isti protivrednosti, tako da posledic zanje ne bo.

Google se je za to potezo odločil, ker bo besedah ustanovitelja Larryja Pagea ni bil nikoli konvencionalno podjetje in takšno tudi ne namerava postati. Zato bodo ustanovili holding Alphabet, ki bo za zdaj sestavljen iz dveh podjetij. Novi Google bo vitkejši in bo vseboval le osnovne dejavnosti, to so iskanje, Google Maps, YouTube idr. Povsem ločeni od Googla pa bodo sedaj projekti avtonomnih avtomobilov, Loon (internet prek balonov), Fiber (optika po ameriških mestih), Project X, sklad tveganega kapitala ipd. Page, ki bo v Alphabetu izvršni direktor, pojasnjuje, da so se za to odločili, da bi izboljšali  transparentnost porabe denarja delničarjev. Sergey Brin, ki je skupaj s Pageom ustanovil Google, bo predsednik Alphabeta.

Mimogrede, podjetje po novem sliši na abc.xyz.

Google, SEC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji