Objavljeno: 7.8.2015 13:00

Lebdeča rolka je realnost. Skoraj.

26 let po filmu Back to the future II, kjer je Marty McFly (Michael J. Fox) po mestu prihodnosti divjal z lebdečo rolko brez koles, je (bilo) nekaj podobnega mogoče videti tudi v realnosti, izven holywoodskih filmskih sanj.

Podjetje Lexus (Toyota) je namreč izdelalo magnetno rolko, ki se na posebej izdelani rolkarski ploščadi obnaša podobno kot filmska – v zraku namreč lebdi. Rolka je sicer težka kar 15 kilogramov in je precej debela, v svoji notranjosti pa ima superprevodne magnete, hlajene s tekočim dušikom. Ti se »ujamejo« z fiksnimi magneti v rolkarski ploščadi in rolko držijo na bolj ali manj stalni razdalji od tal, tudi če nanjo stopi, ali celo skoči, človek.

Gre seveda za marketinško kampanjo japonskega avtomobilskega podjetja, pri izdelavi pa je izdatno pomagalo nemško podjetje Evico, ki je specializirano za delo z magneti. Razvoj je trajal več kot leto dni, posebej za končni video posnetek pa so pri Barceloni izdelali rolkarsko ploščad in se s profesionalnim roklarjem Rossom McGouranom dogovorili za preizkus. Ta je povedal, da mu njegov 20 letni rolkarski staž ni prav veliko pomagal, saj je bilo naučiti se rolkati brez trenja izredno težko. Vendar je bil trud poplačan s tem, da je lahko rolkal tudi preko (plitvega) bazena vode.

Rolka seveda ni (in ne bo) naprodaj, tudi rolkarsko ploščad je Lexus med tem že razmontiral.

 

ZwSwZ2Y0Ops

 

q_BYvUlDviM

 

z1ZdMOMUgXE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji