Objavljeno: 4.8.2015 10:00

Nokia prodala zemljevide Here

Kot smo že poročali, so bili Nokiini zemljevidi Here (ki so pri Nokii pristali po nakupu ameriškega podjetja Navteq) že dalj časa naprodaj, včeraj pa je bila prodaja dokončno sklenjena. Here je za 2,8 milijarde evrov kupil nemški avtomobilski konzorcij, ki ga sestavljajo Audi, BMW in Daimler, lastništvo pa si bodo enakomerno porazdelili. Dogovorili so se tudi za medsebojno sodelovanje pri vzdrževanju in nadgradnji prometnih informacij, saj je projekt po njihovem mnenju sicer prevelik za enega samega proizvajalca. Konzorcij nakup utemeljuje z načrtom povezovanja natančnih zemljevidov s prometnimi podatki v realnem času, končen cilj pa so seveda – avtonomna, samovozeča vozila.

Nokia je s to prodajo zaključila preusmeritev v omrežno podjetje. Začela ga je s prodajo oddelka mobilnih telefonov Microsoftu, nadaljevala pa pred kratkim, ko je za 15,6 milijard evrov predlagala nakup francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Prodaja naj bi bila zaključena leta 2016.

Nepovezano, pa vendar, za perspektivo o velikosti avtomobilskega konzorcija – letni zaslužek avtomobilskih koncernov BMW, Daimler, Fiat Chrysler, Porsche, PSA, Renault, Toyota in Volkswagen je po pisanju Financ skupaj približno enak zaslužku podjetja Apple…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bostjanc | 5.8.2015 | 08:22

''letni zaslužek avtomobilskih koncernov BMW, Daimler, Fiat Chrysler, Porsche, PSA, Renault, Toyota in Volkswagen je po pisanju Financ skupaj približno enak zaslužku podjetja Apple'' Vsak od teh ali vsi skupaj imajo tak zaslužek?

Matjaž Klančar | 5.8.2015 | 08:27

Vsi skupaj.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji