Objavljeno: 3.8.2015 13:00

Piratebay blokiran tudi v Avstriji

Piratska spletna stran Piratebay, ki je trn v petah bolj ali vsem lastnikom avtorskih pravic (glasbenih, filmskih, knjižnih, programskih…), vztrajno podaljšuje spisek držav, kjer je uradno prepovedana. Bolj natančno povedano – spisek držav, kjer so sodišča ponudnikom interneta naložila, da uporabniki ne morejo več do tega »legla« piratskih in nelegalnih vsebin.

Tokratna novost je Avstrija, kjer je pred nekaj dnevi Dunajsko gospodarsko sodišče odločilo, da mora A1 Telekom blokirati dostop do strani thepiratebay.se, isohunt.to, 1337x.to in h33t.to. Tehnična izvedba je prepuščena internetnemu ponudniku, lahko se odloči za enostavno brisanje imena DNS iz svojih strežnikov DNS, ali pa uveljavi (tudi) blokado IP številk. Podobno je sodišče odločilo že pred enim mesecem, ko je naložilo blokado filmskih pretočnih strani Movie4K.to in Kinox.to.

Podobno odločitev smo že leta 2011 sprejeli v Sloveniji, vendar ne za blokado piratskih spletnih strani, ampak za blokado spletnih igralnic (gre pač za obrambo monopolne slovenske »igralnice« - Loterije). Ta odločitev še vedno velja - spletna stran www.bwin.com npr. ni dostopna, če za svoj spletni dostop uporabljate DNS strežnike slovenskih internetnih ponudnikov. Seveda pa prav lepo deluje, če v svoje omrežne nastavitve za strežnik DNS vpišete Googlov naslov 8.8.8.8, ali če v svojo datoteko HOSTS (v Windows je to c:\Windows\System32\drivers\etc\hosts) vpišete nekaj takega:

195.72.135.135  www.bwin.com

 Več o tem smo pisali leta 2012.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji