Objavljeno: 24.7.2015 01:00

Težave tudi v podjetju Qualcomm

Govorice, da se je podjetje Qualcomm znašlo v težavah, dobivajo z vsakim dnem več potrditev. Družba, ki sicer nudi ene izmed najbolj zmogljivih procesorjev (Snapdragon) za pametne telefone in druge mobilne naprave, izgublja posel na vseh straneh, nekoč nemočna konkurenca pa prevzema vodilno vlogo. Spodnji in srednji segment telefonov je tako domala prevzelo podjetje MediaTek, številni proizvajalci, denimo Samsung, pa razvijajo svoje različice procesorjev ARM.

Preseneča predvsem, kako hitro je prišlo do zasuka pozicij (še lani je bilo povsem drugače), poslovnim težavam pa so vsekakor botrovale tudi tehnološke težave, povezane s pregrevanjem najnovejših modelov za vrhunske telefone. Za podjetje je bila velik udarec odločitev Samsunga, da v svojih najnovejših telefonih Galaxy S6 opustijo Qualcommove procesorje.

Qualcomm je v zadnjem letu dni domala prepolovil dobiček na 1,2 milijarde dolarjev, zato se jim obetajo ostri rezi. Iz krogov investitorjev prihajajo informacije, da bo Qualcomm najbrž moral odpustiti okoli 15% delovne sile od skupno približno 30.000 zaposlenih, s ciljem da bi zmanjšali stroške za okoli 1,4 milijarde dolarjev. Nezadovoljni vlagatelji celo omenjajo možnost, da bi podjetje razdelili v več samostojnih družb.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji