Objavljeno: 18.7.2015 06:00

Zaprt največji hekerski forum. Med obtoženimi tudi Slovenca.

Ameriški FBI je v sodelovanju z organ pregona iz 20 držav ta teden razbil hekerski forum Darkode in aretiral več deset ljudi. Izvedli so številne hišne preiskave, zasegli so računalniško opremo in strežnike, blokirali domeno ter že vložili obtožnice zoper 12 posameznikov. Med njimi sta tudi dva iz Slovenije.

Darkode je bil največji angleško govoreči hekerski forum za preprodajo ranljivosti in drugega z vdori povezanega materiala. Tja se je dalo priti le s povabilom in osebnim zagotovilom obstoječega člana, vsak novinec pa je moral preložiti življenjepis s hekerskimi dosežki in znanji. V forum se je infiltriral tudi FBI, ki je skupaj z Europolom in nekaterimi drugimi policijami izvedel sklepno dejanje operacije Shrouded Horizon.

Pridržali so 28 ljudi, proti 12 pa so v ZDA že vložili obtožnice. Med njimi sta tudi Matjaž Škorjanc (iserdo) iz Maribora in srbski državljan s prebivališčem v Sloveniji Mentor Leniqi (Iceman) iz Gorišnice. Obtožena sta izsiljevanja, računalniških vdorov ter različnih prevar. Škorjanc je obtožen tudi sodelovanja pri vodenju foruma Darkode in razvoja bota Butterfly.

In to je ključno. Škorjanca pri nas poznamo kot glavnega akterja afere Mariposa, saj je napisal program za botnet Mariposa, ki je po svetu okužil več kot 12 milijonov računalnikov. Sodeloval je s španskimi hekerji. Mariposa je začela delovati leta 2008, že dve leti pozneje pa je zaradi izjemnega razmaha pritegnila pozornost organov pregona. Španska preiskava je vodila na naša tla. V Sloveniji so Škorjanca aretirali leta 2010, dve leti pozneje pa se je začelo sojenje. Kasneje je bil spoznan za krivega in obsojen na 4 leta in 10 mesecev zaporne kazni, ki jo je lani potrdilo višje sodišče, zato je zdaj pravnomočna. Obsojena je bila tudi njegova tedanja partnerica Nuša Čoh, medtem ko sta Darko Goričanac in Mentor Leniqi krivdo priznala, zato sta se izmazala s 480 urami družbeno koristnega dela.

FBI je v primeru Shrouded Horizon več kot 18 mesecev nadziral forum, saj so se njegovi agentje uspeli vtihotapiti vanj. Sedaj so zbrali dovolj dokazov, da so lahko operacijo zaključili. Sporočili so, da preiskava še ni končana, zato lahko v prihodnosti pričakujemo še dodatne obtožnice.

Europol, DOJ.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji