Objavljeno: 15.7.2015 14:00

Commodore se vrača, s telefonom

No, vsaj ime se vrača. Podjetje Commodore je šlo v stečaj leta 1994, njegovo ime in povezane pravice pa so v tem času že večkrat zamenjale lastnike. Zadnja v vrsti sta dva Italijana, ki sta v Veliki Britaniji registrirala podjetje Commodore Business Machines Limited, prvi izdelek pa bo pametni telefon, imenovan Commodore PET – enako torej kot računalnik iz leta 1977.

Gre za telefon s sistemom Android 5.0. Nanj bosta nameščena tudi dva emulatorja, VICE C64 in Uae4All2-SDL (za Amigo), s čemer naj bi telefon postal bolj "podoben" originalu izpred desetletij. Telefon bo imel 5,5 palčni zaslon IPS ločljivosti 1920 × 1080 pik (originalni je zmogel prikazati 40 × 25 ali 80 × 25 znakov!). Vgrajen bo Mediatekov 64-bitni, osem-jedrni procesor s taktom 1,7 GHz - procesor v originalnem PET je imel takt 1 Mhz (mega!). V osnovni različici bo 2 GB pomnilnika in 16 GB prostora za uporabniške datoteke in aplikacije, na voljo bo tudi različica s 3 GB pomnilnika in 32 GB prostora. Pri obeh bo priložena tudi kartica MicroSD velikosti 32 GB. Poleg bele in črne barve bo na voljo tudi bež barva, torej v stilu starih računalnikov.

Naprava bo v tem tednu že na voljo v Italiji, Nemčiji, Franciji in na Poljskem, v načrtu imajo tudi širitev na druge evropske države, ni pa znano, če je med njimi tudi Slovenija.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji