Objavljeno: 14.7.2015 15:00

Windows Server 2003 končal svojo pot

Danes se uradno končuje Microsoftova podpora za Windows Server 2003. To so sicer napovedali že lani, glede na starost operacijskega sistema je je to povsem razumljivo. V praksi gre predvsem za to, da Microsoft ne bo več skrbel za programske in varnostne popravke operacijskega sistema, zaradi česar bodo ti sistemi v prihodnje vse bolj ranljivi. Po različnih ocenah naj bi bilo po svetu v uporabi še nekje med pet in deset milijonov primerkov tega sistema (torej tako fizičnih kot virtualnih).

Velika večina uporabnikov je v zadnjem času sicer nadgradila na novejše različice, nekaj jih to namerava storiti v kratkem. Po mnenju analitskega podjetja Gartner pa naj bi Server 2003 ostal v uporabi v vsaj še milijon in pol namestitvah. Med njimi naj bi bilo veliko primerov strežnikov, ki sploh niso povezani v splet – denimo strežniki za nadzor industrijskih naprav, na katerih teče povsem po meri narejena programska oprema. Pri teh se bojda najdejo še kakšni Windows NT ali celo kaj starejšega.

Prehod iz Server 2003 na novejše (Server 2008 R2 ali še raje 2012, prihodnje leto že pričakujemo 2016) je sicer v marsikaterem pogledu ponovitev lanske zgodbe s prehodom iz XPjev. Sprva se je okoli tega veliko govorilo, kar nekaj uporabnikov je naredilo prehod, tisti, ki niso, pa še danes povsem solidno shajajo s sedaj že res starim sistemom. Pri strežniških sistemih je vendarle bistveno več komplikacij pri prehodu, hkrati pa tudi občutno več potencialnih nevarnosti, če ostanemo na stari različici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji