Objavljeno: 13.7.2015 07:00

Vohunske "viruse" hotela kupiti tudi Slovenija?

Wikileaks je objavil elektronsko korespondenco italijanskega podjetja Hacking Team, ki je na internet ušla med vdorom - v 400 GB težkem paketu podatkov. Poleg podrobnih podatkov o državah in ustanovah, ki so jim Italijani prodajali svojo prisluškovalno programsko opremo in podrobnostih o njenem delovanju. najdemo tudi podatke o potencialnih strankah. Med njimi Sloveniji.

Komercialist Hacking Teama je septembra lani v sporočilu svojim nadrejenim navedel seznam zainteresiranih strank za posle, med katerimi sta Slovenija in Hrvaška. Z obema so se pogajali prek zagrebškega podjetja Alfatec, s katerim Hacking Team sodeluje že dlje časa. Hrvaška varnostno obveščevalna služba SOA je njihov izdelek že kupila, hrvaška policija in slovensko ministrstvo za notranje zadeve pa še ne. Kot piše v sporočilu, je razlog za slovensko mencanje formiranje nove vlade ter zakonodaja, ki tovrstnih posegov v zasebnost v tej obliki ne dopušča. Hacking Team je predlagal, da bi jim še isto leto prikazali delovanje sistema in pripravili, da bo po dopolnilnih zakonodaje prisluškovanje lahko takoj steklo.

Razkritje programa RCS-Galileo, ki ga je Hacking Team tržil, pa kaže, da pravzaprav ne gre za vrhunec tehnike, temveč precej običajen rootkit - z namestitvijo na računalnik dobi prisluškovalec popoln nadzor nad računalnikom. Protivirusni programi seveda sedaj, po razkritju, ta rootkit že odkrivajo in odstranjujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 13.7.2015 | 07:51

vohunskih telet** , predvsem zaradi zavisti je pr nas tud na tone in se ni kaj za čudit

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji