Objavljeno: 11.7.2015 11:00

Hekerji naj bi bili vdrli v nemški raketni sistem

Raketni sistem Patriot na meji med Turčijo in Sirijo naj bi izvedel "nepojasnjene ukaze", ki so mu jih posredovali hekerji, poročajo nemški mediji. Omenjeni sistem namreč pripada nemški vojski, ki z njim varuje omenjeno mejo. Nemško ministrstvo za obrambo zanika vdor.

To ne bi bilo prvič, da so hekerji uspešno napadali kakšen nemški računalniški sistem. Spomnimo, da so letos tako prerešetali računalniški sistem nemškega parlamenta, da so ga morali po neuspešnem čiščenju kar zamenjati. Čeprav sistem Patriot ni priključen v internet, to ne pomeni, da je popolnoma imun na vse napade. Stuxnet je, recimo, uspel okužiti iranske jedrske centrifuge, kamor se je pritihotapil na USB-ključih, pa čeprav te niso povezane nikamor v svet.

Iz nemškega ministrstva za obrambo so sporočili, da pregled ni zaznal nobenih dokazov za vdor in da bi bil slednji malo verjeten. To se bere, kot da napada ni bilo, a je v resnici manj gotova izjava. Pravijo le, da nimajo dokazov, da bi se malo verjeten vdor zgodil.

Sistem Patriot je ameriške izdelave, saj ga pripravlja podjetje Raytheon, a so določeni sestavni deli proizvedeni na Kitajskem. To je že sprožilo vprašanja, kako lahko nemška vojska sistemu zaupa, saj bi vanj stranska vrata zlahka namestila ameriška NSA ali kitajski proizvajalci čipov. Oboji sicer zatrjujejo, da tega ne počnejo. A vsaj za NSA je znano, da so v preteklosti fizično prestrezali strojno opremo in nanjo pred odpremo kupcu nameščali orodja za prisluškovanje.

Nemška vojska bo v bližnji prihodnosti Patriot nadomestila s sistemom MEADS evropsko-ameriške izdelave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji