Objavljeno: 9.7.2015 01:00

Microsoft bo skrčil oddelek za telefone, odpustil na tisoče zaposlenih

Microsoft je sporočil, da namerava korenito reorganizirat svoje poslovanje, s čemer bo delo izgubilo 7.800 zaposlenih, pretežno iz oddelkov za mobilne telefone. Če k temu dodamo, da je Microsoft že lani najavil, da namerava ukiniti 18.000 delovnih mest (skupno skoraj petino vseh zaposlenih), so s tem dali jasen signal, da ne nameravajo več neposredno tekmovati z Googlom in Applom, vsaj ne za vsako ceno.

Kljub nakupu družbe Nokia in prizadevanju, da bi na ta način na hitro pridobili tržni delež, izbrana strategija preprosto ne deluje. V zadnjem četrtletju je Microsoftova mobilna platforma imela skupno 2,5% delež, kaj je odločno premalo v primerjavi z 79% deležem, ki ga ima denimo Android.

Microsoft je obenem naznanil, da namerava napraviti odpis v višini 7,6 milijarde dolarjev, kar je povezano z nakupom družbe Nokia. V oči bode, da je to celo več od cene, ki jo je plačal za finskega proizvajalca telefonov lani, ko so odšteli 7,2 milijarde dolarjev. Za Microsoft je finančno torej to čisti poraz. Zdaj se torej razkriva, zakaj je pred mesecem dni podjetje moral zapustiti Stephen Elop, nekdanji prvi mož Nokie in pred letom dni tudi nekdanji prvi mož Microsofta, Steve Balmer.

Toda prestrukturiranje in odpuščanje še ne pomenita, da se je Microsoft odločil za izhod iz trga mobilnih telefonov. Številni analitiki so enotni, da si kaj takega preprosto ne morejo privoščiti. Namesto tega se bodo osredotočili na tri nišne skupine kupcev: poslovne uporabnike, ki cenijo produktivnost skupaj z Microsoftovim ekosistemom in trg cenejših izdelkov, v državah, kjer so že zdaj uspešni, tretji segment pa bodo vrhunski izdelki, namenjeni predvsem navdušencem nad okoljem Windows.

Neposredno to pomeni, da bo Microsoft precej zmanjšal število novih modelov, ki jih namerava predstavljati v posameznem letu. Trdijo sicer, da ne bodo ubrali strategijo Appla (dva modela na leto) ali Googla (en, a vzorčni model), a hkrati ne bodo širili portfelja kot denimo v lanskem letu, ko so predstavili 9 različnih modelov. Pri Microsoftu zagotavljajo, da imajo dovolj sredstev in kadra za nemoten razvoj mobilne platforme ne glede na napovedano krčenje.

Kljub vsemu se zdi, da je napovedana reorganizacija slabo povezana s skorajšnjo predstavitvijo operacijskega sistema Windows 10, ki ima kot eno od poglavitnih iztočnic prav unificirano okolje za mobilne in navadne računalniške naprave. Pričakujemo lahko torej da bodo celotno strategijo razkrili šele čez čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji