Objavljeno: 30.6.2015 05:00

Grozeč grški izstop iz evroobmočja priložnost za bitcoin?

Medtem ko se med Brusljem, Frankfurtom in Berlinom pregovarjajo o prihodnosti Grčije ter se v Atenah pripravljajo na izvedbo nedeljskega referenduma, ki bo navkljub drugačnemu vprašanju in zagotovilom predlagateljev odločal o obstanku Grčije v evroobmočju, je dogajanje kakor voda na mlin bitcoinu. Bo bitcoin izkoristil priložnost?

Bitcoinu večkrat očitajo, da je njegova glavna funkcija prikrivanje identitete udeležencev transakcij, zaradi česar ga uporabljajo v nelegalnih poslih. Tudi to zmore, a to ni njegova glavna funkcij; ne pozabimo, da so vse transakcije z bitcoini popolnoma javne, le identiteta imetnikov računov običajno ni znana. Glavna značilnost bitcoina je njegova decentraliziranost, kar je včasih prednost, spet drugič slabost. Kadar nas kdo opetnajsti in nam nihče ne more povrniti izgubljenih bitcoinov, ker centralne avtoritete ni, je to slabost.

V trenutnem stanju v Grčiji pa je to prednost. Vlada je uvedla stroge kapitalske kontrole, omejila dvige gotovine ter prepovedala nakazila v tujino. Tega z bitcoinom ni mogoče storiti. Bitcoine lahko kadarkoli praktično zastonj nakažemo kamorkoli na svet. Transakcija se izvede takoj, nepovratno potrjena pa je v slabi uri (ko se narudari nov blok).

Pričakovali bi, da bo bitcoin zaradi grških težav poletel. V zadnjem letu bitcoin konstantno izgublja vrednost in se kljub občasnim korekcijam navzgor nahaja že 80 odstotkov pod norimi vrhovi iz leta 2013. Trenutno je en bitcoin vreden okrog 250 dolarjev, kar je približno 10 odstotkov več kot pred mesecem dni. Včeraj mu je vrednost v enem samem dnevu poskočila za sedem odstotkov!

Spletna stran Vaultoro, kjer je mogoče bitcoine menjati v zlati, je zabeležila 124-odstotno rast obiska z grških IP-naslovov. Obisk raste tudi od drugod, na primer iz Nemčije za 60 odstotkov. Registracije novih uporabnikov iz Grčije na borzi Bitcoin.de so porasle za desetkrat, tudi število transakcij se je podvojilo. Celo kitajske borze beležijo porast števila grških uporabnikov. Vse to kaže, da ljudje od vsepovsod, ne le iz Grčije, iščejo alternative za ohranitev premoženja in njegove likvidnosti. Analitiki se strinjajo, da je Grčija premajhna, da bi znatno napihnila vrednost bitcoina. Toda – če psihologiji podležejo investitorji po celem svetu in začno iskati varno zavetje v bitcoinu, mu bo vrednost zrasla. Do kam, ne ve nihče.

Napovedovanje prihodnosti je nehvaležno, zato je ne bomo niti poskusili (analitiki bitcoinu v letošnjem letu obljubljajo vse od padca do 500-odstotne rasto vrednosti). Lahko pa smo prepričani, da gledamo eno najbolj zanimivih epizod, ki bo demonstrirala, ali je bitcoin v zadnjem času kaj dozorel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji