Objavljeno: 26.6.2015 01:00

Googlovi avtomobilčki že na javnih cestah

Google je v Kaliforniji sredi maja dobil dovoljenje za testiranje avtomobilov z zmožnostjo za samodejno vožnjo. Gre za avtomobile, ki so ustvarjeni za avtomatsko vožnjo in ne zgolj prilagojena vozila, kot doslej.

V zadnjih dneh so v mestu Mountain View na cestah že opazili prve primerke mini vozil, ki se vozijo naokoli brez kakih posebnih težav. Iz varnostnih razlogov je hitrost teh avtomobilov omejena na 25 milj na uro (okoli 40 km/h), v vozilu pa se nahaja za vsak primer tudi voznik, ki lahko v skrajnem primeru aktivira pomožni volan, zavoro in stopalko za plin.

Google je s svojimi avtomobili, ki se vozijo samodejno v navadnem prometu v avtomobilski industriji sprožil pravo revolucijo, saj podobne izdelke zdaj razvijajo že vsi pomembnejši proizvajalci. Cilj Googla je, da bi prototipe čim prej dovršil do serijske proizvodnje, kjer se bo verjetno povezal z drugimi proizvajalci.

Dosedanji testi so potekali presenetljivo brez večjih težav. Prototipi s samodejno vožnjo so sicer imeli nekaj prometnih nesreč, toda v vseh primerih je bila krivda na strani drugega voznika. Razvijalci se močno trudijo, da bi se njihova vozila znala izogniti tudi tovrstnim napakam.

uCezICQNgJU

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji