Objavljeno: 25.6.2015 01:00

Samsung na tiho izklaplja Windows Update

Microsoft MVP Patrick Barker je med reševanjem težav pri nekem uporabniku naletel na presenetljivo ugotovitev, da Samsung v svojih novih računalnikih z okoljem Windows 8.1 namenoma in načrtno izklaplja vgrajeno storitev za prenos posodobitev Windows Update.

Izkazalo se je, da je Samsungov računalnik ob vsakem zagonu zagnal program »Disable_Windowsupdate.exe«, tudi če je med tem uporabnik ročno vklopil sistem posodobitve na avtomatiko. Nadaljnje raziskovanje je pokazalo, da je sporni program del paketa Samsung SW Update, ki služi za posodobitev programov, ki jih dodatno namešča Samsung na svoje računalnike, med drugim pa tako posodobljajo tudi gonilnike.

Od tu so se predstavniki Samsunga zapletli v milo rečeno smešno pojasnjevanje razlogov za tako početje. Menda so ugotovili, da Windows Update pri vsaki posodobitvi prenaša generične gonilnike za vgrajeno strojno opremo in pri tem povozi tiste, ki so po mnenju Samsunga optimalni.

Zaradi tega so se odločili, da bodo preprosto ukinili Windows Update, vendar so pri tem ogrozili splošno varnost svojih kupcev, saj niso poskrbeli za ustrezen prenos potrebnih Microsoftovih varnostnih in drugih popravkov s lastnim programom za posodobitve. Rešili so torej svoj problem, a naredili novega, velikega kot tanker.

Trenutno še ni jasno, na kolikšnem številu ali celo pri vseh računalnikih je Samsung imel to nečedno prakso. Tako Samsung kot Microsoft sta se sprva zavila v molk in šele na priganjanje strokovnjakov objavila sporočilo, da raziskujejo zadevo in pripravljajo ustrezne spremembe, ki bodo jamčile varno uporabo Samsungovih računalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji