Objavljeno: 23.6.2015 01:00

Vremenska napoved s podatki iz telefonov

Sodobni pametni telefoni imajo vgrajenih cel kup tipal, ki so lahko uporabna tudi za druge namene, kot jih je predvidel proizvajalec telefona. Program Dark Sky denimo zna uporabiti barometre vgrajene v najnovejše telefone iPhone 6 in iPhone 6 Plus za napovedovanje vremena.

Zamisel je razmeroma preprosta, a zato toliko bolj uporabna. Za natančnejše napovedovanje vremena v realnem času, avtorji programa uporabljajo anonimizirane podatke zbrane iz vseh podobno opremljenih telefonov v soseščini. Majhne spremembe v zračnem pritisku nato lahko služijo za bolj natančno napoved spremembe vremena in lahko uporabnika opozorijo o bližajoči nevarnosti, na primer ploh.

Zamisel o skupinskem zajemu (crowdsourcing) podatkov za natančnejše vremenske napovedi ni povsem nova. Projekt WeatherSignal je že dalj časa na voljo za platformo Android (predvsem za telefone Samsung Galaxy S), kjer napoved vremena deluje na podobnih principih zbiranja podatkov, kot Dark Sky. Podatke zbrane s pomočjo uporabniških telefonov preučujejo tudi raziskovalni oddelki univerz za pripravo boljših modelov napovedovanja vremena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji