Objavljeno: 5.6.2015 14:00

V ZDA največji hekerski napad na državno upravo

V ZDA se je zgodil eden največjih vdorov v računalniški sistem državne uprave. Včeraj so sporočili, da so neznani napadalci aprila uspeli pristopiti do podatkov Zvezne kadrovske službe (Office of Personnel Management) ter odnesti podatke štirih milijonov sedanjih in nekdanjih javnih uslužbencev. Preiskava že poteka.

Iz OPM so uradno sporočili le, da so napad odkrili aprila in da so stopili v stik z vsemi prizadetimi uslužbenci, katerih podatke so napadalci lahko pridobili. Kaj točno so ukradli, ni znano, so pa dejali, da bi s pridobljenimi podatki lahko kradli identiteto. Prizadete baze podatkov so namreč vsebovale številke zdravstvenega zavarovanja, podatke o zaposlitvi in urjenju, ocene ter kontaktne podatke. Bančni podatki naj ne bi bili ogroženi, so še dodali.

Neuradno so dejali, da je napad naročila kitajska vlada in da so ga izvedli kitajski vojaški hekerji, saj da je način izvedbe podoben preteklim napadom iz istih vrst. Temu pritrjujejo tudi viri iz FBI. To ni prvi napad, saj je bil OPM prizadet že marca lani, ko so sistem nadgradili, a očitno ne dovolj. Dejali so, da so tokratni napad tako hitro odkrili prav zaradi lanske nadgradnje. Tudi tedaj so sumili Kitajsko, saj so ukradli podatke o tajnih sodelavcih. Tokratni napad pa je večji, širši in manj specializiran.

Iz Pekinga so že prišli odzivi, ki ZDA svarijo pred prenaglimi odzivi in neutemeljenimi obtožbami, saj da za njih ni dokazov. Izpostavili so, da je bila v preteklosti Kitajska mnogokrat tudi žrtev napadov in da sami ne napadajo drugih držav. Dejanski izvor hekerskih napadov je seveda težko odkriti, zato si pri preiskavi pomagajo z analizo kode, načinom okužbe in primerjavo s podobnimi napadi v preteklosti.

V zadnjem času pogosto beremo o odkritih hekerskih napadih. Ta teden je Nemčija obtožila Rusijo, da so vdrli v njen parlament, minuli teden pa je bila tarča kitajskih hekerjev ameriška davkarija. Rusija je bojda napadla tudi e-poštno omrežje Bele hiše. Novembra smo izvedeli za vdor v ameriško Službo za domovinsko varnost, če naštejemo le najodmevnejše napade na javne službe v zadnjem letu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji