Objavljeno: 26.5.2015 01:00

Apple pripravlja iOS 9

Na spletu so se močno namnožile informacije o prihajajočem operacijskem sistemu iOS 9, ki bi ga Apple utegnil predstaviti že junija na svoji razvojni konferenci WWDC. Za zdaj gre večinoma za ugibanja in informacije žvižgačev blizu Appla, toda v preteklosti so se številni namigi na koncu izkazali za točne.

Med novostmi lahko pričakujemo novo, elegantnejšo sistemsko pisavo (San Francisco), podporo za naprave IoT prek novega ogrodja Homekit, predvsem pa naj bi iOS 9 kočno prinesel (že pred časom napovedano) možnost souporabe dveh programov na zaslonu sočasno. No, vsaj za uporabnike tablice iPad.

iCloud Drive postaja vse bolj osnovni in privzeti način izmenjave in sinhronizacije podatkov. V novi različici bodo iCloud Drive uporabljali tudi vgrajeni programi, kot so Notes, Reminders in Calendar. Doslej so ti programi sinhronizacijo počeli prek protokola IMAP.

Apple naj bi v iOS 9 predstavil tudi novo različico digitalnega zemljevida Maps, ki bo po debaklu v prvi različici končno postal dostojen tekmec Googlovi znameniti ponudbi. Maps naj bi med drugim pomagal usmerjati uporabnike pri uporabi mestnih prevoznih sistemov, kot so podzemna železnica, vlak, avtobus in morda celo taksi službe.

Apple je menda pri sestavi nove različice iOS izvedel obsežno optimizacijo kode. To se bo pokazalo tako, da bo nova različica kljub novim funkcionalnostim enako hitra ali hitrejša od sedanjih. Med drugim je to dobra novica za lastnike starejših naprav, kot je na primer iPhone 4S, ki bodo podprte tudi z deveto izvedbo mobilnega OS.

Še informacija za tiste maloštevilne, ki Applove izdelke odklepajo s tako imenovanimi jailbreak metodami. iOS 9 menda prinaša nov varnostni sistem Rootless, ki bo znatno otežil nepooblaščene vdore v napravo. Seveda sistem preprečuje tudi druge metode nameščanja zlonamerne kode.

Za razvijalce bo pomembna novost tudi nova različica programskega jezika Swift. Različica 2.0 prinaša tako imenovani ABI (Application Binary Interface), kjer lahko različni programi souporabljajo skupne (sistemske) knjižnice, kar je dobrodošlo zaradi manjše porabe pomnilnika.

FrPVVO3A6yY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji