Objavljeno: 22.5.2015 09:00

Hewlett-Packard naj bi zapustil Slovenijo

Podjetje HP, med končnimi uporabniki znano predvsem po prenosnih računalnikih in tiskalnikih, naj bi s koncem septembra zaprl podružnico v Sloveniji. Prodaja bo jasno ostala, bojda preko partnerskih podjetji. Pri HPju načrtov uradno ne komentirajo, za STA so povedali, da se z zaposlenimi dogovarjajo o spremembah. Nekaj zaposlenih naj bi sicer premestili v druge enote multinacionalke, za večino pa se hitro zgodi, da ostanejo brez zaposlitve (v slovenski podružnici je sicer zaposlenih okoli 70).

Ukinitev naj bi bila posledica zasičenosti slovenskega trga, stagnacije prodaje in drage delovne sile. Se pa Hewlett-Packard tudi globalno sooča s finančnimi težavami, v letošnjem prvem četrtletju so zabeležili petodstotni padec čistih prihodkov. O HPjevih težavah smo sicer v preteklosti že pisali, že leta 2012 o padcu deleža v Evropi in vse večjih težavah podjetja. V računalniški industriji ima težave veliko podjetij, eden izmed razlogov je tudi cenovna vojna, zaradi katere so marže na računalnikih in podobnih napravah izredno nizke. Podjetje sicer dela tudi na tem, da bi se razdelilo na dva dela.

Zanimivo je za nazaj pogledati neko drugo podjetje, katerega vodstvo je že pred leti naredilo nekaj takrat nenavadnih korakov, zaradi katerih pa so se izognili težavam, ki sedaj pestijo HP. Govorimo seveda o IBM, kjer so leta nazaj svoj oddelek za osebne računalnike (in prenosnike) prodali kitajskemu Lenovu. Odločitev je bila očitno prava, zato so jo nadgradili še z odprodajo strežniškega oddelka. No, o podobnih korakih so pred nedavnim razmišljali tudi pri HPju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji