Objavljeno: 19.5.2015 07:00

Je Nick Szabo pravi Satoshi Nakamoto?

Lansko Newsweekovo "razkritje", da Satoshi Nakamoto skromno živi v predmestju Los Angelesa, se je izkazalo za novinarsko raco. The New York Times sedaj trdi, da je njihov novinar razvozlal veliko skrivnost bitcoina, kdo je njegov avtor, pri čemer ni edini. Osumljenec je Nick Szabo, ameriški računalniški strokovnjak madžarskega rodu.

V pogovoru je Szabo večkrat izrecno zanikal, da bi bil avtor bitcoina ali da bi bil njegov psevdonim Satoshi Nakamoto. Je pa priznal, da je deloval v skupini ljudi, ki je že leta pred bitcoinom odkrila in utemeljila principe, na katerih bitcoin temelji, zlasti blockchain (kriptografsko podpisana zaupanja vredna veriga sprememb). Szabo je na primer delal na projektu bit gold, ki velja za daljnega skupnega prednika vseh kriptovalut, med njimi tudi bitcoina.

Szabo je še vedno udeležen pri razvoju bitcoina, le da nima osrednje vloge. Lani se je pridružil mlademu zagonskemu podjetju Vaurum, ki želi postaviti boljšo borzo za trgovanje z bitcoini, ki se je medtem preimenovalo v Mirror. Szabo je konec leta podjetje zaradi naraščajoče publicitete zapustil.

Szabo priznava, da je njegovo delo sumljivo podobno temu, na čemer temelji bitcoin, a vztraja, da ta ni njegov otrok. Veliko ustrezne tehnologije so izumili v skupini Cypherpunks v letih 1990-1995. Hashcash in b money sta primera tehnologij, ki se sicer niso prijele, so pa gradile na isti logiki kot danes bitcoin. Bile so pač mnogo pred svojim časom.

Bitcoin je nastal leta 2008, Satoshi Nakamoto pa se je popolnoma umaknil, pravzaprav izginil z obličja Zemlje, leta 2011. Za to ima dober razlog, saj naj bi imel v lasti približno milijon bitcoinov, ki so po trenutnih tečajih vredni 200 milijonov evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji