Objavljeno: 14.5.2015 14:00

V ZDA se pripravlja omejitev zbiranja telefonskih prometnih podatkov

V spodnjem domu ameriškega parlamentu so z veliko večino potrdili zakonski osnutek USA Freedom Acta, s katerim želijo obrzdati pooblastila NSA pri hranjenju in dostopu do prometnih podatkov telefonskih pogovorov. Osnutek, ki ima podporo Bele hiše, mora potrditi še Senat, kjer je njegova usoda manj jasna.

Za zakon je glasovalo 338 predstavnikov iz demokratske in republikanske stranke, proti pa jih je bilo 88. Zakon je nujno potreben zato, ker kmalu preneha veljati del USA Patriot Acta, ki ureja to tematiko. Ta bi bil sprva moral poteči že maja 2011, a je tedaj Obama v zadnjem hipu podaljšal njegovo veljavnost. Sedaj takega podaljška ne bo.

Bistvena sprememba, ki jo Freedom Act prinaša na področju varovanja zasebnosti pri uporabi telekomunikacij, je večja preglednost zahtevkov za izročitev in obdelavo informacij. Po novem bi prometne podatke hranili operaterji, kar ti že tako ali tako počno za namene izstavljanja računov. Če bi prejeli sodno odredbo, ki se nanaša na nekega posameznika ali priključek, bi lahko te podatke poiskali in jih po potrebi tudi izročili NSA, ne bi pa slednja imela možnosti avtomatičnega dostopa do podatkov. Večja preglednost pa pomeni, da bi lahko o teh zahtevkih povedali več, saj po trenutni zakonodaji ne smejo razkrivati niti obstoja nekaterih. Trenutni program množičnega zbiranja prometnih podatkov je razkril USA Today leta 2006, celoten obseg pa šele Snowden predlani.

Zagovorniki zakona trdijo, da ohranja varovalno naravo Patriot Acta, po drugi strani pa je poskrbljeno tudi za zasebnost. Zakon podpira predsednik Obama, vprašanje pa je, kaj bo v Senatu. Lani je eno verzijo zakona Senat že zavrnil. Če bo zakon sprejet, bo spremenil nekaj členov US Patriot Acta in njegovo veljavnost podaljšal do decembra 2019, zlasti pomemben za prometne podatke pa je 215. člen.

Vsi z zakonom vendarle niso zadovoljni. V Electronic Frontier Foundation so izrazili zaskrbljenost zaradi nejasnih definicij nekaterih terminov (relevantno, preiskava itd.), kar bi NSA spet lahko dalo možnost zakon interpretirati malo po svoje in ga raztegniti. Senat mora o zakonu glasovati do 22. maja, ko zloglasni 215. člen Patriot Acta preneha veljati.

Mimogrede, spremembe veljajo za ameriške državljane. Tujcem izven ZDA lahko NSA prisluškuje po mili volji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji