Objavljeno: 5.5.2015 09:00

Internet za tretji svet

Mark Zuckerberg je napovedal, da bo Facebookov projekt internet.org po novem bolj odprt za morebitne partnerje.

Projekt, ki že omogoča zastonjski dostop do omejenega interneta v Zambiji, Kolumbiji, Gvatemali, Tanzaniji, Keniji, Gani, Filipinih, Indoneziji in Indiji, je v slednji pred kratkim sprožil množične proteste, saj dejansko krši načelo internetne nevtralnosti. Uporabniki, ki se povezujejo prek partnerskih mobilnih omrežij imajo namreč zastonjski dostop le prek portala internet.org, mobilne aplikacije internet.org, aplikacije Facebook za Android oz. brskalnika Opera Mini, vsebine, ki so tam dostopne pa so zelo omejene. Uporabniki lahko brskajo po Facebooku, Wikipediji, novicah BBC News, vremenskih napovedih Accuweather in zdravstveni strani Združenih narodov Fact of Life, potem se pa ponudba že skorajda konča. Nekateri so torej po definiciji internetne nevtralnosti – priviligirani.

Zuckerberg v odgovoru na proteste pravi, da zagotavljanje zastonj interneta stane milijarde dolarjev in ga je brez omejitev nemogoče vzdrževati, vendar bodo k projektu vseeno pripustili tudi neodvisne razvijalce. Kljub temu bodo nekatere omejitve ostale – projekti (aplikacije, spletne strani) ne bodo smeli biti podatkovno bogati (nič videa) in bodo morali delovati tudi na cenejših »nepametnih« telefonih, kar pomeni, da bo npr. prepovedana uporaba JavaScripta, pa tudi šifrirane povezave HTTPS.

Nekateri kljub temu ostajajo nasprotniki projekta, med drugim tudi zaradi nešifriranih povezav, zaradi katerih je uporabnikom mogoče natančno slediti. Facebook potrjuje, da je to mogoče in da to tudi počnejo, vendar zagotavljajo, da se pri tem držijo svojih strogih pravil o ravnanju s tako občutljivimi podatki. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji