Objavljeno: 23.4.2015 09:00

Radioaktivni brezpilotni letalniki

Ko so več francoskih jedrskih elektrarn januarja preletavali brezpilotni letalniki, eden pa je preletel tudi rezidenco francoskega predsednika, so francoske oblasti začele resno razmišljati o novih grožnjah, ki jih te »igračke« na daljinsko upravljanje predstavljajo. Strokovnjak za varnost Christophe Naudin je takrat dejal, da »letalniki niso dovolj zmogljivi, da bi prenašali granate ali bombe« in sklepal, da zato še ne morejo prizadejati velike škode. Ni pa pomislil na to, da bi bila lahko orožje že sama naprava: na strehi japonske vlade je danes pristal radioaktiven brezpilotni letalnik.

Za testiranje, ali je letalnik radioaktiven, so se pristojni odločili zato, ker je bil na njem znak, ki je na sevanje opozarjal.

Stopnja radioaktivnosti je bila izjemno nizka, brez vpliva na zdravje ljudi, na letalniku pa je bila pritrjena tudi plastenka vode.

Kot kaže, je šlo za prikaz, da bi bil v prihodnje brezpilotni letalnik lahko izjemno učinkovito, celo smrtnonosno orožje.

»Pošiljka« je bila premierju Šinzu Abeju poslana po tem, ko je japonsko sodišče v prefekturi Kagošima zavrnilo zahtevo državljanov, da bi sodno zaustavili ponovni zagon jedrskih reaktorjev v nuklearki Sendai na jugozahodu države. Abe se namreč zavzema, da bi Japonska električno energijo ponovno začela pridobivati iz jedrskih elektrarn, ki jih je po nesreči v Fukušimi ustavila.

Dodajmo, da oblasti v ZDA, Franciji, na Kitajskem in drugod po svetu že iščejo rešitve, kako preprečiti grožnje letalnikov, še preden bi ti postali zares nevarni. To bo težko, saj domišljija tistih, ki hočejo »nekaj sporočiti« ali prizadejati škodo, ne pozna meja.

Vir: Mladina

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji