Objavljeno: 23.4.2015 05:00

Google s Fi kot mobilni operater

Google je predstavil novo storitev Fi, s katero je za zdaj ameriški trg, kmalu pa morda tudi še kakšen drug, hipoma dobil novega mobilnega operaterja. Sicer gre za virtualnega operaterja brez lastne infrastrukture, a bistvena sprememba je v brezšivnem združevanju več omrežij ter inovativnem načinu zaračunavanja storitve.

Uporabniki Nexusov 6 lahko s posebnim povabilom postanejo stranki novega mobilnega operaterja Google, ki uporablja Spiritovo in T-Mobilovo omrežje. Poleg tega bo Nexus 6 lahko uporabljal tudi stabilno, varno in kakovostno omrežje Wi-Fi (seznam zanesljivih ima Google), kadar bo to nudilo boljšo povezavo. Seveda bo za varnost poskrbljeno s šifriranjem povezave. Naročniki od Googla dobijo novo kartico SIM, podprte pa so seveda vse storitve, tudi klici in SMSi.

Cene so nadvse konkurenčne. Osnovna naročnina 20 dolarjev prinaša neomejene klice in sporočila, tako po ZDA kakor v tujino, potem pa je treba doplačati 10 dolarjev za vsak gigabajt prenesenih podatkov. Pri tem se neizrabljeni del vrne, tako da pol gigabajta dejansko stane le pet dolarjev. To je za ZDA nezaslišano.

Google obljublja, da se bodo kmalu širili tudi v druge države. Podprtih je sicer 120 držav, a vse ostale so za zdaj podprte pogojno, torej le na Wi-Fi točkah. Ne dvomimo pa, da se bo storitev kmalu in hitro širila.

Jasno je torej, da Google postaja čedalje resnejši igralec na področju infrastrukture in storitev. Poleg lastne optike, ki jo polagajo v ZDA, se spogledujejo tudi s "streljanjem" interneta z brezpilotnih letal in balonov, sedaj pa so postali še mobilni operater.

Google Fi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji