Objavljeno: 22.4.2015 10:00

HBO Now bo odrezal uporabnike, ki niso iz ZDA

Nova video storitev HBO Now je namenjena uporabnikom iz ZDA, ki sicer nimajo naročnine za kabelsko televizijo in je kot taka zanimiva za širok spekter uporabnikov. Prek nje lahko z računalniki, mobilnimi napravami in večpredstavnostnimi predvajalniki dostopamo do HBOjevih serij in filmov. Seveda le, če smo doma v državi, kjer je storitev legalno na voljo. Tam je HBO Now daleč najcenejši način, da uporabniki (legalno) pridejo do nekaterih vsebin, denimo serije Igra prestolov. Uporabniki drugih držav pa se morajo nasloniti na dostop prek povezav VPN, podobno, kot to počnej(m)o za dostop do Netflixa (o tem smo v Monitorju že pisali).

Pri HBO so uporabnikom VPN preko elektronske pošte začeli pošiljati opozorila, da jim bodo ukinili tovrstni dostop – kljub temu, da storitev plačajo. Podjetje pač pravi, da imajo pravico za predvajanje le na območju ZDA, ne pa tudi drugod. 

Letos so tudi pri Netflixu začeli nekoliko bolj strogo omejevati dostop preko povezav VPN, čeprav po naših podatkih ta rešitev trenutno še deluje. Direktor podjetja Netflix Reed Hastings je pred dnevi sicer povedal, da so ti uporabniki »manj škodljivi« kot pirati, saj prvi vseeno plačujejo za storitev.

Nam se vse skupaj še vedno zdi popolnoma neumno – v svetu, ki je preko spleta stalno povezan, so umetne omejitve za digitalne vsebine nekaj, kar bi moralo že zdavnaj izginiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 22.4.2015 | 15:38

Tudi EU se načeloma strinja s tem, da je to neumno. Saj ste pisali o tem, da bodo poizkusili izravnati vsaj evropski trg.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji