Objavljeno: 19.4.2015 08:00

Norveška kot prva izklaplja analogni radio

Norveška bo prva država na svetu, ki bo ugasnila radijske oddajnike za analogni radijski signal (FM) in prestopila na digitalno oddajanje (DAB). To se bo zgodilo že leta 2017.

Že sedaj je Norveška ena izmed držav, kjer je DAB najbolj razširjen, ter verjetno edina država, kjer je pokritost z DAB boljša kot s FM. Zato ni presenetljivo, da je norveško ministrstvo za kulturo sporočilo, da se FM izklaplja leta 2017. Prve oddajnike bodo ugasnili 11. januarja 2017, prehod pa bo v celoti končan 13. decembra istega leta.

Digitalni radio je naslednik analognega radia, podobno kot smo analogni televizijski signal leta 2010 zamenjali z digitalnim. Prednosti so v obeh primerih podobne, in sicer boljša kakovost slike oziroma zvoka, možnost radiodifuzije več programov (učinkovitejša izraba spektra), prenos več informacij ter boljša geografska pokritost.

V Sloveniji je digitalne radijske sprejemnike sicer mogoče kupiti – enega smo preizkusili tudi za prihajajočo številko Monitorja 05/15 – a nimamo digitalnega radijskega signala. V naši soseščini ga imajo Italijani in Madžari, nekaj malega pa tudi Avstrijci. Slovenski testni oddajnik na Krvavcu so leta 2013 izključili, AKOS pa obljublja objavo razpisa za dodelitev ustreznih frekvenc še letos.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji