Objavljeno: 11.4.2015

Ponovno govorice o Googlu in Twitterju

Zaradi govoric, da se Google pripravlja na nakup družbenega omrežja Twitter, so slednjemu delnice hitro zrasle za 4 odstotke. Govorice izvirajo iz analitskega podjetja Briefing.com, ki je namignilo, da je Twitter najel podjetje Goldman Sachs, ki naj bi skrbelo za morebitne nakupne ponudbe, med katerimi naj bi bil tudi Google.

Tovrstne govorice sicer ne nastopajo prvič. Leta 2001, še preden je Twitter vstopil na borzo, je bilo slišati o poskusih prevzema s strani Googla in Facebooka, za menda okoli 10 milijard dolarjev. Še leta 2009 so govorice za odkup s strani Googla (ki naj bi bil takrat že v zaključni fazi) omenjale vrednost 250 milijonov dolarjev.

Danes je cena veliko višja, saj naj bi bil Twitter vreden kar 34 milijard dolarjev, morebitni kupec pa bi se moral »stegniti« še višje, predvidoma do okoli 50 milijard dolarjev.  Google sicer trenutno »sedi« na okoli 60 milijardah gotovine (Apple je ima 178 milijard, Microsoft pa 90 milijard), ki pa je, kot je to pri multinacionalkah običajno, večinoma izven matične države. Kar pomeni, da se bi ob »repatriaciji« kupček še precej zmanjšal, zaradi davkov. Seveda pa nakup v gotovini nikoli ni edina možnost…

Mimogrede, ustanovitelja Twitterja sta z Googlom že poslovala – leta 2003 sta mu za neznano vsoto prodala blogersko platformo Blogger.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji