Objavljeno: 9.4.2015 11:00

Philipsovi televizorji za leto 2015

Philips nas je pred kratkim povabil na predstavitev novih televizorjev z letnico 2015. Osrednji razvoj se dogaja na dveh področjih – prvo je visoka ločljivost 4K, na tem področju pričakujemo vse več naprav od vseh večjih proizvajalcev. Od Philipsa smo doslej že videli modele s to ločljivostjo, seveda je doslej šlo za televizorje najvišjega cenovnega razreda – po novem se visoka ločljivost širi občutno nižje po cenovni oziroma zmogljivostni lestvici.

Kot smo že večkrat pisali praktično še ni vsebin, ki bi izkoriščale omenjeno ločljivost, a so pri Philipsu poudarili, da so tudi vsebine nižjih ločljivosti (predvsem klasični FullHD) videti bolje na novih zaslonih. V praksi uporabljajo vse več različnih programskih filtrov in obdelav, da dosežejo lepšo sliko, denimo lokalno prilagajanje kontrastov, svetlosti in barv.

Drugo pomembno področje je programska oprema tako imenovanih pametnih televizorjev. Pri Philipsu so že pred časom napovedali, da bodo za pametni vmesnik uporabljali operacijski sistem Android, prvi tak televizor smo tudi mi pred časom preizkusili. Sedaj se Android razširja na praktično vse televizorje, le nekaj cenejših modelov bo na voljo s klasičnim Philipsovim sistemom. Pri tem je pomembno dejstvo, da bodo imeli vsi televizorji nameščen Androi 5.0 (Lolipop), ki je hitrejši in občutno bolj dodelan od prejšnje različice.

Televizorji bodo imeli seveda dostop do trgovine z aplikacijami Google Play Store, ta bo dobila poseben segment aplikacij, namenjenih večjim zaslonom. Pri zmogljivejših napravah bodo dodali tudi na novo razvit daljinec, ki ima manjšo ploščico, po kateri lahko drsamo s prstom, ta bo podirala različne geste za enostavnejšo navigacijo po Androidovem vmesniku. Televizorji bodo imeli vgrajenih 8 ali 16 GB prostora, pri tem velja opozorit, da bo že sam Android zasegel vsaj nekaj GB. Bodo pa imeli vsi možnost priklopa USB ključa ali zunanjega diska, s katerim bomo lahko razširili shrambo (torej na njega nameščali aplikacije, igre in podobno).

Nove televizorje pričakujemo poleti, prvi modeli bodo pri nas na voljo v maju, nekatere dražje modele pa kasneje. Predstavnike Philipsa smo sicer povprašali tudi o ukrivljenih televizorjih, ki jih nekateri proizvajalci (predvsem Samsung in LG) vse bolj hvalijo, a so nam pri Philipsu povedali, da se sicer zanimajo tudi za to področje, a je po njihovem mnenju kakovost slike na takem zaslonu enostavno slabša. Vseeno pa se lahko zgodi, da bodo še letos predstavili tudi ukrivljen model, bolj zato, da ne izgubijo morebitnih strank.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji