Objavljeno: 8.4.2015 09:00

Nove baterije: aluminij namesto litija

Na Stanfordu so odkrili novo vrsto baterij, ki namesto litija uporabljajo aluminij, zaradi česar imajo številne prednosti. Hitreje se polnijo, niso gorljive in za povrhu so še upogljive. Vseeno še ne pričakujte zložljivih baterij v naslednjem pametnem telefonu, saj morajo v aluminijevih baterijah rešiti še nekaj resnih izzivov.

Anodni material v baterijah, ki se danes večinoma uporabljajo v elektronskih napravah, je litij. V bistvu gre za litijeve ione, ki med migrirajo s poroznega nosilca na anodi h katodi. Litij je lahek in nudi visoko kapaciteto ob nizki teži, zaradi česar je zelo primeren za sestavo baterij. Glavna slabost je omejeno število ciklov, saj baterija z vsakim praznjenjem in polnjenjem izgubi nekaj kapacitete, ter vnetljivost. Če litij-ionsko baterijo poškodujemo ali če se pregreje, se hitro vname.

Nove aluminijeve baterije imajo anodo iz aluminija, katoda pa je iz več plasti grafena. Ključno odkritje je bila prav katoda, ki je združljiva z aluminijeve anodo. Izkazalo se je, da je razpenjeni grafit zelo dober katodni material. Ob praznjenju se aluminijeva anoda raztaplja, nastajajo aluminijevi ioni, ki se vgradijo med grafenske plasti. Pri polnjenju poteka obratna reakcija. Litij-ionske baterije ne uporabljajo elementarnega litija, zato tam ne moremo govoriti o raztapljanju elektrode, temveč gre le za migracijo ionov.

Nove aluminijeve baterije zdržijo 7500 ciklov praznjenja in polnjenja, ne da bi jim kapaciteta moteče upadla. Če k temu prištejemo še upogljivost ter nevnetljivost, se zdijo idealne. Do komercializacije pa bo preteklo še precej časa, saj morajo raziskovalci najprej rešiti problem nizkega razmerja med kapaciteto in maso. Z drugimi besedami, v absolutnih številkah aluminijeve baterije shranijo zelo malo energije, zato bi bila za prenosnik primerna baterija prevelika in pretežka.

Nature

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji