Objavljeno: 4.4.2015 01:00

40 let Microsofta in namigi o odprtokodnih Oknih

4. aprila 1975 sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Microsoft s ciljem, da bi razvila in tržila tolmač za programski jezik Basic za prvi mikro računalnik Altair 8800. 40 let kasneje je tedanji startup zrasel v podjetje, ki je vredno čez 380 milijard dolarjev in je za Applom ter Exxon Mobilom še vedno na tretjem mestu največjih družb na svetu.

Kljub temu, da so ga v zadnjih letih konkurenti nekoliko zasenčili, je Microsoft lani ustvaril še vedno spoštovanja vrednih 86 milijard dolarjev prometa in 22 milijard čistega zaslužka. Celoten prihodek, ki so ga ustvarili v 40 letih je težko oceniti, vendar zadostuje podatek, da so v tem času v svojih vrstah ustvarili tri dolarske milijarderje in kar okoli 12.000 milijonarjev.

Na predvečer okrogle obletnice je zaposlene nagovoril dolgoletni prvi mož Bill Gates, ki še vedno deluje v vlogi svetovalca sedanjemu direktorju Satyi Nadelli, na poti v novo smer razvoja Microsofta. Gates je kot običajno še vedno naklonjen novim tehnologijam in razvoju novosti za boljše življenje ljudi. Med vsemi je izpostavil novosti, kot so Cortana, Skype Translator in HoloLens.

Gates, ki je še najprej najbolj premožen človek na svetu, od leta 2000 ni več na čelu družbe, v okviru svoje fondacije pa je v dobrodelne namene doslej daroval že več kot 28 milijard dolarjev.

Da se Microsoft pod novim vodstvom močno spreminja nakazuje tudi še sveža trditev Marka Russinovicha, enega od ključnih tehničnih direktorjev družbe. Ta je v nedavnem govoru na konferenci ChefCon sodelujočim zatrdil, da Microsoft ne izključuje možnosti spremembe operacijskega sistema Windows v odprtokodni izdelek. Prav nasprotno, to naj bi se interno že dogajalo. Kljub temu namigu verjetno ni moč pričakovati, da bi Okna postala v celoti odprtokodna, vsaj ne v zelo kratkem času. Pričakovati pa je mogoče, da bo Microsoft odpiral dele sistema in različice kode za nove platforme, recimo za naprave IoT.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji