Objavljeno: 1.4.2015 01:00

Google Chromebit – Chromebook v ključku

Google je pripravil povsem novega odjemalca z imenom Chromebit. V napravico velikosti USB ključka (ali če želimo, današnjega Chromecasta) so spravili celotno elektroniko, ki predstavlja ekvivalent današnjih prenosnikov Chromebook.

V napravici se nahaja sistem na čipu (SoC), ki ga proizvaja Rockchip (model 3288), računalnik pa ima 2 GB operativnega pomnilnika, 16 GB pomnilnika Flash RAM (eMMC), vmesnik USB 2.0, WiFi 802.11ac, bluetooth, grafiko Mali 760 in predvsem vmesnik HDMI, s katerim celoto priključimo na združljivo napravo, najraje televizor ali projektor.

Majhna inovacija, ki jo je naredil Google je vtikač HDMI na gibljivi osi, tako da lahko ključek elegantno upognemo vzporedno pokrovom televizorja in ta ne štrli iz njega, s čimer med drugim olajšamo montažo. Seveda s tem pretvorimo televizor v povsem funkcionalni računalnik, ki deluje z operacijskim sistemom Chrome OS, brisalnikom Chrome, spletnimi aplikacijami in raznimi dodatki za to okolje.

Google je Chromebit razvil kot platformo, ki jo bodo ponujali različni proizvajalci, podobno kot danes ti nudijo prenosnike Chromebook. Prvega je pripravil Asus in bo v prodaji letos poleti za ceno okoli 100 dolarjev.

Google je sočasno predstavil tudi paleto novih prenosnikov Chrombook, katero tvorijo modeli ASUS Chromebook Flip, ASUS Chromebook C201, Hisense Chromebook in Haier Chromebook 11. Med vsemi je morda najbolj zanimiv najdražji, Chromebook Flip, ki za 250 dolarjev ponuja za 360 stopnji vrtljiv 10,1-palčni zaslon občutljiv na dotik.

lHjNxscOY_M

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji