Objavljeno: 26.3.2015 20:00

James Bond v realnosti: prenos podatkov s toploto

Raziskovalci so prikazali način, ko lahko komunicirata računalnika, ki sploh nista povezana. Na izraelski univerzi so demonstrirali toplotno izmenjavo podatkov, kjer dva računalnika nadzorovano dvigujeta in spuščata svojo temperaturo za eno stopinjo. Komunikacijski kanal je izredno počasen in terja fizično bližino, a deluje tudi na računalnikih, ki niso povezani nikamor!

Moderni računalniki so pečice v malem, ki imajo po vrhu še vrsto temperaturnih senzorjev, ki zbirajo podatke, na podlagi katerih se določa hitrost vrtenja ventilatorjev, frekvence komponent, število aktivnih jeder in ostali parametri hlajenja. Na Univerzi Ben Gurion sta dva raziskovalca pokazala, da lahko računalnika, ki sta oddaljena kvečjemu 40 centimetrov, komunicirata. Bite prenašata tako, da temperaturo dvigata (za 1) in spuščata (0), pri čemer je komunikacija dvosmerna. Eden regulira jakost hlajenja, drugi pa meri temperaturo. Hitrost je za zdaj piškava, in sicer znaša 8 bitov na uro. Premalo torej, da bi v doglednem času prenesli Wordov dokumentov, a po drugi strani čisto dovolj, da aktiviramo speči virus ali prenesemo kakšno hudo pomembno geslo v binarni obliki. Raziskovalca sta pokazala delujoč dokaz koncepta, ki ga bosta v prihodnosti nadgradila. Želita povečati domet in dvigniti hitrost. Tehniko sta poimenovala BitWhisper.

Poudarimo, da lahko tovrstna komunikacija deluje le, če sta oba računalnika okužena z zlonamerno programsko opremo že predhodno. To niti ni tako nemogoče tudi za nepovezane (air-gapped) računalnike, saj obstajajo sofisticirani virusi izpod prstov državno financiranih skupin, ki se prenašajo z USB-ključi. Ti se lahko na računalniku skrijejo v servisno področje na disku in tja zapisujejo interesantne podatke, dokler v računalnik spet ne vstavimo USB-ključa, kamor se potem skopirajo v upanju, da bo USB-ključ nekoč prispel do v internet povezanega računalnika.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji