Objavljeno: 23.3.2015 09:00

Ko se Google samodejno odloči, da kršiš avtorske pravice

V Googlovi tržnici Play Store, namenjeni programom za naprave Android, je čez milijon aplikacij, za katere v veliki meri skrbijo Googlovi avtomatski programi. Tako se je razvijalcu, ki skrbi za program Yatse (kratica pomeni Yet Another Touch Screen Experiment), zgodilo, da je bil njegov program samodejno izključen iz Play Store, tudi za tiste uporabnike, ki so za program v preteklosti sicer plačali (osnovna različica je sicer brezplačna).

Aplikacija je sicer daljinec za priljubljen medijski strežnik XBMC (sedaj imenovan Kodi), razlog za umik pa so posnetki zaslona (screenshoti), kjer se pojavijo tudi majhne sličice iz filmov. Googlova avtomatika je torej prepoznala sličice, ki so sicer avtorsko zaščitene, od njega sedaj zahtevajo dokazilo, da sme uporabiti omenjene slike. Ko je zamenjal slike za take, ki so dosegljive pod odprtimi licencami, je le dobil še eno samodejno generirano sporočilo brez prave obrazložitve. Kljub temu, da ima aplikacija več kot milijonov uporabnikov, razvijalcu še ni uspelo pridi do človeka pri Googlu - le do samodejnih odgovorov.

Google je tudi sicer znan po tem, da gre za podjetje, zavito v več plasti samodejnih sistemov, kjer je praktično nemogoče priti do človeka, ki bi ti lahko kakorkoli pomagal. To načeloma deluje, a le do točke, kjer pridemo do kakšne bolj kompleksne težave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji