Objavljeno: 16.3.2015

BBC ponovno računalniško izobražuje mlade Britance

BBC bo jeseni, ob začetku novega šolskega, vsem novopečenim srednješolcem (11-letnikom!) podaril majhen računalnik Micro Bits. Ta je trenutno, ko je še v fazi prototipa, videti kot zelo okleščeni Raspberry Pi. BBC bo hkrati začel s sezono TV programov, ki bodo promovirali programiranje in prispevki o zgodovini računalništva.

Projekt je del širše iniciative s katero namerava britanska družba narediti korak naprej v tehničnem izobraževanju, saj raziskave kažejo, da bo v Veliki Britaniji v naslednjih petih letih manjkalo kar 1,4 milijona »digitalnih profesionalcev«. V projektu z BBCjem sodelujejo tudi velikani kot so Microsoft, Google in BT, sam Micro Bits pa pomagata razvijati tudi ARM in Samsung.

BBC napravice Micro Bits ne vidi kot konkurenco Raspberry Pi, Arduinu in Galileu, temveč bolj kot odskočno desko do njih. Imel bo matriko LEDic, ki jih bodo učenci lahko programirali v jezikih Touch Develop, Python in C++, končna različica pa bo imela vgrajen tudi vmesnik Bluetooth.

Podobno iniciativo je BBC sprožil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je šole opremil z računalnikom BBC Micro podjetja Acorn. S tem je razjezil Sira Clive Sinclaira, ki je takrat pripravljal svojega ZX Spectruma. Iz BBC Micra oz. Acorna je na koncu izšel ARM, katerega izdelke danes najdemo v skorajda vseh elektronskih napravah. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji