Objavljeno: 10.3.2015 10:00

Ura za 17.000 dolarjev in ultra tanek prenosnik

Apple je na včerajšnjem dogodku dokončno predstavil svojo pametno uro Watch (brez malega i) in nov prenosnik Macbook, oba pa stavita na prestižnost, izgled.

Watch bo naprodaj od 24. aprila naprej, prednaročila pa bodo začeli sprejemati 10. aprila, kot je bilo videt na predstavitvi pa ura v večji meri temelji na aplikacijah zunanjih razvijalcev. Sama ura namreč ni bistveno drugačna od pametnih ur drugih proizvajalcev, ki so trenutno najbolj osredotočeni okoli nekoliko na hitro sestavljenega Googlovega sistema Wear. Brez povezave s telefonom (iPhone 5 in več) ni preveč pametna, nameščeni programi so podobni, vzdržljivost baterije je podobna (navajajo do 18 ur ob običajni uporabi). Koristen je vgrajen varčevalni sistem, ki zna uro prikazovati do 72 ur, če je vse drugo (kar je »pametnega«) izklopljeno. Watch v primerjavi s konkurenco (ki je nastala prav zaradi govoric o nastajajoči Applovi uri) izstopa s svojo zunanjostjo in domnevno ekskluzivnostjo. Najcenejši modeli (Sport Edition) bodo naprodaj od 350 dolarjev (ura velikosti 38 mm) oz. 500 dolarjev (velikost 42 mm), nekoliko bolj ekskluzivne modele (ki so poimenovani le Watch) cenijo med 550 in 1050 dolarjev (38 mm) oz. 600 do 1100 dolarjev (42 mm). In nato nastopi ekskluzivna linija ur Watch Edition, za katero naj bi dali 10.000 dolarjev in več. Do 17.000 dolarjev.

V lanskem letu je bilo prodanih manj kot milijon ur, opazovalci ocenjujejo, da bo Apple svojih izdelkov v enem letu prodal vsaj dvajset milijonov (Pri čemer so se pred leti ti isti opazovalci pri ocenah prodaje iPada zmotili za dvakrat. Navzdol.). Pravzaprav tudi mi ne dvomimo, da bo Applova ura prodajna (in denarna) uspešnica, četudi za to (zaenkrat) ni prav nobenega tehničnega razloga. Dvomimo pa, da bo uspešna najdražja različica Watch Edition. Četudi bodo ure narejene iz čistega zlata, bodo to še vedno le elektronski izdelki, ki bodo čez nekaj let zastareli in neuporabni. Za razliko od ročno narejenih mehanskih ur z oznako Swiss made, ki jih ponosni lastniki na koncu dodajo v zapuščino, kjer jim vrednost samo še naraste.

Kot rečeno, druga novost je nov ultra tanek prenosnik Macbook, ki tokrat nima več pripone Air.

12-palčni izdelek je debel le 13 milimetrov, težak je le kilogram, vgrajen pa je zaslon retina ločljivosti 2304 × 1440 pik, ki je sam zase debel le 0,88 mm. Ker ga poganja najnovejši Intelov 14 nm procesor Core M in ker je prenosnik večinoma »sestavljen« le iz baterij, bo menda deloval polnih 9 ur, kar je za prenosnik s takim zaslonom fantastično. Nenavadno je, da ima prenosnik po novem le še eno vtičnico. Poimenovana je USB-C in bo služila tako za napajanje in povezovanje naprav USB (miška, tipkovnica) kot tudi za povezovanje z zunanjim monitorjem. Kar pomeni, da bo za vse to treba kupiti razdelilec (ki bo stal 80 dolarjev). Nenavadno je tudi to, da se je Apple s to potezo odločil zapustiti magnetni priključek za napajanje, ki so ga uporabniki z leti vzljubili in je bil v svojem času res revolucionarna podrobnost. Če povzamemo – novi Macbook je v resnici iPad s tipkovnico in »normalnim« operacijskim sistemom. Je dovolj hiter za večino opravil, ki jih danes opravljamo z računalnikom, seveda pa Core M ne bo kos zahtevnejšim tipom uporabe, kot je urejanje videa ali denimo igranje zahtevnih iger 3D. In, da, tudi novi Macbook bo na voljo (tudi) v zlati barvi, tako kot zgoraj omenjene ure. Tudi zato ne preseneča cena – 1300 dolarjev nikakor ni malo. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji