Objavljeno: 6.3.2015 05:00

Šifriranje kratkih sporočil med iOS in Androidom

Medtem ko je pošiljanje šifriranih sporočil med uporabniki iPhonov preprosto in vgrajeno že v najnovejšo verzijo iOS, je bilo pošiljanje sporočil med napravami z Androidom in iOS teže in dražje. Nova verzija aplikacije Signal 2.0 omogoča brezplačno pošiljanje šifriranih sporočil med uporabniki iOS in Androida.

Signal 2.0 je aplikacija za iOS proizvajalca Open Whisper Systems, ki izdeluje tudi TextSecure za Android. Nova verzija omogoča pošiljanje tekstovnih in slikovnih sporočil ter videoposnetkov, ki se šifrirajo na napravi pred pošiljanjem in dešifriranje pri prejemniku, kar onemogoča prisluškovanje sporočilom. Open Whisper System zagotavljajo, da ključev nimajo niti oni, torej morebitnih zahtevkov oblasti po razkritju komunikacije ne bi mogli izpolniti. Ta funkcionalnost ni nič novega, nova pa je možnost pošiljanja na drugo platformo, ki je doslej zastonj ni bilo.

Pomembna je tudi uporaba sprotnih ključev (forward encryption), kar pomeni, da izgubljen ključ ne omogoča odklep celotne zgodovine sporočil in prisluškovanja prihodnji komunikaciji, temveč le zelo omejenega časovnega okna v sedanjosti. Zaradi spretne implementacije ni nujno, da sta oba partnerja sočasno dosegljiva, pa sistem vseeno funkcionira – to ni tako trivialen problem.

Signal 2.0 ima tudi nekaj funkcij, ki niso nujno potrebne za varen prenos sporočil in se ne znašajo na matematiko, temveč na skrivanje. Ena takšnih je onemogočena izdelava zaslonskih posnetkov, ko aplikacija teče. Ni nujno, je pa lepo.

Dodatna prednost je odprtokodnost, saj lahko kodo vsakdo preveri (in ob tem implicitno privzame, da je prevedena verzija enaka izvorni kodi). Manj veščim uporabnikom pa bo všeč enostavnost delovanja, saj sploh ni treba vedeti, da šifriranje obstaja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji