Objavljeno: 1.3.2015 20:00

Samsung Galaxy S6 in S6 Edge tudi uradno

Samsung je na predvečer otvoritve konference Mobile World Congress predstavil dolgo pričakovani pametni telefon Galaxy S6. Tudi tokrat so se domala vse govorice in curljanja informacij pred objavo izkazali za pravilne. Pravzaprav gre za dva modela, ki imata skoraj vse sestavine povsem enake, razlikujeta se v izvedbi zaslona. Navadni Galaxy S6 ima klasičen zaslon, medtem ko ima Galaxy S6 Edge na levem in desnem robu zaslon ukrivljen v robove telefona.

Zaslon s tehnologijo AMOLED ima v obeh primerih po diagonali 5,1-palcev, ob tem pa premore ločljivost 2.560 x 1.440 pik. Ohišje je iz aluminija, prednjo in zadnjo stran pa prekriva steklo Gorilla Glass 4. Oba imata skupno osem jeder, od tega štiri s taktom 2,1 GHz, štiri pa omogočajo varčevanje z energijo pri 1,5 GHz. Za udobno delo bo skrbelo 3 GB RAM in podpora za omrežja LTE Cat 6.

Vgrajen je digitalni fotoaparat s 16 milijoni pik, optično stabilizacijo slike, zmožnostjo samodejnega spremljanja in ostrenja izbranega predmeta tudi med snemanjem video posnetkov, ki so seveda lahko ločljivosti 4K. Uporabniki bodo lahko izbrali med tremi različicami s pomnilnikom Flash velikosti 32, 64 ali 128 GB. Že v osnovi je podprto brezžično napajanje vgrajenih akumulatorjev, uporabljati pa ga bo možno tudi s čelado za navidezno resničnost Samsung Gear VR. Seveda imata dvojčka Galaxy S6 vgrajen operacijski sistem Android 5.0.

Samsung bo dobavo uradno začel 10. aprila po celem svetu. Pri novem telefonu so se odločil za bolj čist uporabniški vmesnik, manjše število prednaloženih programov, prvič pa so dodali Microsoftove. Modeli Galaxy S6 bodo namreč imeli prednaložene programe OneNote, OneDrive (s brezplačnih 115 GB prostora za dobo dveh let) in Skype.

Sočasno so pri Samsungu predstavili tudi svoj sistem za mobilno plačevanje, ki so ga poimenovali Samsung Pay. Združuje kar dve tehnologiji. Plačevanje prek vmesnika NFC bo možno tam, kjer so na voljo združljivi bančni terminali. Drugod pa bo možno plačevati s tehnologijo Magnetic Secure Transmission (MST), ki so j prevzeli z nakupom podjetja LoopPay in omogoča simulacijo klasične magnetne sledi na bančni kartici s posebnim vmesnikom v telefonu. Za zdaj Samsung še ni odgovoril na vsa vprašanja, kako bo z varnostjo rabe tega sistema, zdi pa se, da je stvar še v razvoju, saj bo Samsung Pay nared šele junija.

raAoYFrIm0I

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji