Objavljeno: 24.2.2015 11:00

Kriptografska orodja, uporabljena med snemanjem filma o Snowdnu

Pri ameriški reviji Wired so objavili zanimiv pogovor z novinarko Lauro Poitras o tem, katera orodja je uporabljala med snemanjem in pripravo dokumentarnega filma Citizenfour o Edwardu Snowdnu. Film je sicer pravkar dobil Oscarja. Poitras je sicer leta 2006 posnela film My Country, My Country o življenju iraške družine, in kriptografska orodja začela uporabljati že tedaj, še posebej pa med komuniciranjem z Julianom Assangem.

Snowden z njo stopil v stik preko anonimne elektronske pošte, ko ji je povedal, kaj vse namerava razkriti, je pa je (z gotovino) kupila nov prenosnik, ki ga je uporabljala samo za tajno komunikacijo z njim. Na prenosniku je uporabljala izključno operacijski sistem Tails, brezplačni sistem, zasnovan na Debian Linuxu, namenjen čim večji varnosti in anonimnosti. Sistem za vse povezave v splet uporablja spletni sistem Tor, s katerim zagotavlja čim večjo anonimnost, hkrati pa ne shranjuje nobenih komunikacij na samem računalniku (razen če to eksplicitno omogočimo). V osnovi je namenjen uporabi iz živega CDja ali USBja, torej brez namestitve na računalnik.

Vse video posnetke, ki so jih ustvarili med snemanjem za omenjeni film, so hranili na šifriranih pogonih, s tem da so bili nekateri posnetki bolj tesno varovani od drugih. Končnega filma niso pokazali niti distributerjem in ustanoviteljem projekta, ti so ga v celoti videli komaj nekaj dni pred premiero na filmskem festivalu v New Yorku.  

Kriptografija in varnost podatkov imata tudi močno prisotnost v omenjenem filmu. V scenah, kjer se Poitras pogovarja s Snowdnom, slednji izraža dvome o VoIP telefonu, češ, da je morda vklopljen za prisluškovanje, med vnašanjem gesla v prenosnik se celo prekrije z odejo.

Celotni pogovor si lahko preberete na spletišču Wired.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji