Objavljeno: 9.2.2015 05:00

Naslednik goriljega stekla bo Corning Phire

Izdelovalec najboljšega stekla za zaslone pametnih telefonov Corning je napovedal, da bodo še letos začeli prodajati novo vrsto stekla z imenom Phire, ki bo skoraj tako dobra kot nesojeni safir. V nekaterih pogledih bo – kot vsako steklo – od safirja še boljša.

V decembrski številki smo pisali o razlikah med safirjem in steklom ter o proizvodnem procesu, zato na tem mestu povejmo le, da je steklo trdnejše, safir pa trši. Poenostavljeno to pomeni, da se bo zaslon iz safirja teže popraskal, a se ob padcu hitreje zdrobil oziroma bo počil. Steklo je bolj upogljivo in ima večjo natezno trdnost, a se laže razi.

Težko smo čakali iPhone 6, ki naj bi dobil zaslon iz safirja, pa je potem proizvajalec GTAT šel v stečaj in iPhone 6 je dobil Corningovo steklo Gorilla Glass, Apple neuporabno GTAT-jevo proizvodno halo, Corning dober posel, uporabniki pa staro, a preizkušeno tehnologijo. GTAT pa je ostal brez vsega in sedaj v javnosti pere umazano perilo z Applom.

Safir gor ali dol, steklo se ne bo dalo, saj je Corning pripravil Phire. Ta bo na voljo še letos in bo imel trdoto, ki bo že primerljiva s safirjem, trdnost pa je bila tako ali tako vedno boljša. Pravijo, da bo nova vrsta utrjenega stekla primerna tudi za izdelke, kjer je trenutno safir v prednosti – recimo ure.

Kaj to pomeni za safir? Da ga očitno še nekaj časa ne bomo množično nosili po žepih. Kot tolikokrat doslej se je namreč spet izkazalo, da starejše tehnologije, ki v več korakih evolucije prilezejo do zelo dobrih rezultatov, dostikrat premagajo revolucijo. Safir bo še malo počakal.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji